{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Francuskoj lažni azilatni iz BiH

F
23.8.2013. u 17:18
1
17
U Francuskoj lažni azilatni iz BiH
1
U Francuskoj lažni azilatni iz BiH
Monitoring tim BiH za viznu liberalizaciju s Evropskom unijom došao je do informacije o mogućim pojavama lažnih azilanata iz BiH u Republici Francuskoj.
Na osnovu operativnih saznanja primjećena je pojava dolazaka građana BiH koji svoj ulazak u Republiku Francusku/EU obrazlažu tzv. "rodbinskom posjetom", ali se zapravo radi o njihovoj namjeri da u ovoj zemlji traže azil.

Monitoring tim i ovaj put upozorava sve građane BiH, naročito građane sa područja Kalesije, Osmaka, Sapne i Zvornika, da liberaliziran vizni režim s Republikom Francuskom, odnosno, zemljama Evropske unije/Šengena, ne koriste s namjerom neosnovanog traženja azila, s obzirom na to da većina njih nema nikakvih osnova za podnošenje ovog zahtjeva.

Također, Monitoring tim upozorava da su zemlje Evropske unije/Šengena uvođenjem skraćenih procedura za obradu zahtjeva za azil osigurale da se niko od tzv. lažnih azilanata neće dugo zadržati u EU, da se svi evidentiraju, nakon čega im slijedi zabrana ulaska u zemlje EU u trajanju od dvije do pet godina.

U cilju sprječavanja zloupotrebe odluke o bezviznom režimu, Monitoring tim poziva bh. građane da ne vjeruju u priče o mogućem ostanku u zemljama Evropske unije kroz podnošenje neosnovanih zahtjeva za azil, jer su dosadašnja iskustva pojave lažnih azilanata u EU/Šengenu, koji dolaze sa područja zemalja zapadnog Balkana, odnosno, BiH uspješno riješeni i kroz primjenu Sporazuma o readmisiji između BiH i Evropske unije, a koji podrazumijeva njihovu deportaciju u BiH te druge pravne posljedice, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: