vijesti
6

Odgođeno glasanje o ponovnom uvođenju viza za pojedine zemlje Balkana

FENA
Tanja Fajon
Tanja Fajon
Poslanici Evropskog parlamenta neće u četrvrtak glasati o prijedlogu mehanizma kojim bi se za pojedine zemlje zapadnog Balkana ponovo uvele vize, saopćeno je iz pres službe Evropskog parlamenta (EP).

Glasanje je odloženo pošto poslanici nakon jednosatne žučne debate nisu usaglasili stavove o takozvanom zaštitnom mehanizmu kojim bi se za zemlje iz kojih u velikom broju dolaze lažni azilanti, u koje spada i BiH, uvedu vize.

Poslanica Tanja Fajon (Slovenija) pozvala je tokom rasprave članove EP-a da glasaju protiv uvođenja mehanizma za suspenziju, između ostalog zato što ne predviđa kontrolnu ulogu Parlamenta.

"Usvajanje mehanizma u predloženom obliku predstavljalo bi korak nazad za zemlje zapadnog Balkana i za EU", istakla je Fajon u obraćanju poslanicima na plenarnom zasijedanju u Strazburu, prenosi Tanjug.

Negativan stav o prijedlogu zauzelo je nekoliko poslaničkih grupa, uključujući socijliste, socijaldemokrate, liberale i zelene, dok su ga članovi Evropske narodne partije (EPP) podržali.