Osuda zločina
201

Zvaničnici širom Evrope pružili podršku Beču: Jači smo od mržnje i terora!

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon brutalnog terorističkog napada u Beču u kojem je ubijena najmanje jedna osoba i više ih ranjeno stižu reakcije iz svih dijelova Evrope.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen napisala je na Twitteru kako je šokirana i tužna zbog brutalnog napada u Beču.

"Moje misli su sa porodicama žrtava i austrijskim društvom. Evropa je solidarna sa austrijskom stranom. Jači smo od mržnje i terora", napisala je Ursula von der Leyen.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson je objavio na Twitteru da je šokiran zbog napada i da je Velika Britanije uz Austriju.

"Zajedno smo protiv terorizma", poenitrao je Boris Johnson.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev napisao je da šokantne vijesti dolaze iz Beča u vrijeme kada bi trebalo da smo jedinstveni i solidarni.

"Najoštrije osuđujem terorističke napade i svaki čin nasilja. Moje misli su sa obiteljima i prijateljima žrtava, ljudima iz Beča i mojim prijateljem Sebastianom Kurtzom", napisao je Zaev.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH objavilo je da prati događaje u Beču i da su solidarni sa Austrijancima.

"Naši se građani solidariziraju sa svim Austrijancima pogođenim ovim kukavičkim terorističkim aktima. Naše misli i molitve su s njima!", objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Filozof Srećko Horvat je napisao da je njegovo srce u večeras u Beču.

"Prvi dan 'lockdowna' sam proveo u ovom prelijepom gradu. Noć prije sutrašnjeg 'lockdowna' dogodio se užasan teroristički napad. Budite sigurni, budite jaki", objavio je Horvat.

Portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova poručila je da Rusija izražava podršku Austriji zbog terorističkog napada koji se dogodio u Beču.

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova je navelo da ne treba popustiti pred mržnjom koja želi podjelu društva.

"Iako još nije utvrđen obim tog terorističkog čina, naše misli su uz ranjene i žrtve u ovim teškim trenucima."