Svijet
0

Žrtva pedofilije u Vatikanu: Nedovoljno je zatraŽiti oprost

FENA
Marie Collins
Marie Collins
Jedina žrtva pedofilije, sudionica konferencije u Vatikanu sazvane na tu temu, rekla je u utorak okupljenim biskupima i poglavarima redovničkih redova kako "nije dovoljno zatražiti oprost za nedjela svećenika pedofila" nego i odgovornost crkvene hijerarhije koja je takvu praksu prikrivala.

Irkinja Marie Collins (64), koju je svećenik silovao kao 13-godišnjakinju, ispričala je svoje patnje pred 200 stručnjaka i biskupa.

"Ti prsti koji su moje tijelo zlorabili noću idućeg su jutra prinosili posvećenu hostiju", rekla je.

Collins je opisala košmar koji je proživjela dok ju je svećenik silovao u bolnici u Dublinu gdje se liječila daleko od svojih roditelja te o dugogodišnjoj depresiji i konačno "o dvjema najtežim godinama svoga života" kada je kao 40-godišnjakinja odlučila progovoriti, a katoličke su vlasti zaštitile njezina agresora, prenijela je Hina.

"Moja vjera u Boga nije bila pogođena. Mogu oprostiti osobi koja me zlostavljala. Svoju je krivnju priznao. No kako pronaći poštovanje za moju Crkvu? Zatražiti oprost za nedjela svećenika pedofila nije dovoljno, Crkva mora priznati svoju odgovornost za zlo i razaranje naneseno žrtvama i njihovim obiteljima često hotimičnim prikrivanjem zločina", rekla je Collins.

"Pokušaj spašavanja Crkve kao institucije od skandala zapravo je najveći skandal", rekla je.

Njezin je počinitelj bio izveden pred sud, a ona je utjehu pronašla pomažući Katoličkoj crkvi da zaštiti djecu.

"Moj život više nije uništen. Pronašla sam smisao i vrijednost", rekla je.

Na konferenciji je britanska psihijatrica rekla da su "brojni svećenici" i sami bili zlostavljani kao djeca i doživjeli su traume zbog kojih su bili nesposobni razumjeti vlastitu seksualnost i značenje celibata".

Psihijatrica je opisala i tešku sudbinu samohranih majki koje su u bijedi podizale djecu, a upravo su takva djeca nerijetko postajala plijen pedofila.

U poruci u ponedjeljak sudionicima konferencije, papa Benedikt XVI je rekao da je "utjeha žrtvama najvažnija" i mora se odvijati istodobno s obnovom Crkve.

Kardinal William Levada, prefekt Kongregacije za nauk vjere naglasio je da je novo stajalište Crkve slušati žrtve te istodobno sarađivati s civilnim pravosuđem.

Žrtve su posebno osjetljive na zataškavanje zločina i traže da dužnost biskupa bude automatski prijaviti zlostavljača policiji i tužiteljstvu.