{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vatikanski tužitelj: Zanemarivanje pedofilije je zločin

F
8.2.2012. u 16:54
0
1
Vatikanski tužitelj: Zanemarivanje pedofilije je zločin
0
Vatikanski tužitelj: Zanemarivanje pedofilije je zločin
Charles Scicluna
Vatikanski državni tužitelj mons. Charles Scicluna u srijedu je upozorio prisutne na simpoziju u Rimu da je "zanemarivanje" pedofilskih slučajeva "zločin" po kanonskom pravu, javile su svjetske agencije.
"Ne možemo žrtvi uskratiti mogućnost da se njen slučaj pravedno ispita tako što ćemo se skrivati iza složenih tehnikalija zakona", istaknuo je na konferenciji za novinare nakon govora pred 200-injak sveštenika, vođa vjerskih zajednica, žrtava zlostavljanja i psihologa koji sudjeluju na četverodnevnom simpoziju u Papinskom sveučilištu Gregorijani, navodi AFP.

"Ako nas u obavljanju dužnosti vode ignorancija i loše namjere, to je zločin prema kanonskom pravu", dodao je.

Naglasio je središnju ulogu koju u borbi protiv pedofilije moraju imati sveštenici, koji bi trebali biti odgovorni i za zlostavljače iz svojih biskupija koji se izvuku nekažnjeni.

"Crkvenu odgovornost treba još više razviti. Kad se jednom postave pravila, morate ih poštivati", rekao je malteški biskup, upućujući tu poruku sveštenstvu i priznajući da u Crkvi i dalje vlada "kultura šutnje".

"Učenje da je istina temelj na kojem počiva pravda pokazuje zašto je smrtonosna kultura šutnje, 'omerta', pogrešna i nepravedna u samoj svojoj biti", rekao je Scicluma.

"Omerta" - mafijaški kodeks šutnje i vrlo teška optužba u talijanskom jeziku - riječ je koju Vatikan, kako upozorava Reuters, gotovo nikad, a možda i nikad dosad nije upotrijebio kao usporedbu s otporom među sveštenstvom da otvoreno iznese ono što zna o spolnom zlostavljanju djece.

"Drugi neprijatelji istine su svjesno negiranje poznatih činjenica i apsolutno pogrešna briga za očuvanje ugleda institucije nauštrb otkrivanja istine o nedjelima", rekao je vatikanski tužitelj, govoreći o problemu da biskupi, koji u svojoj biskupiji imaju svu vlast, ne ispunjavaju obavezu otkrivanja zlostavljača među sveštenstvom policiji i pravosudnim institucijama.

Udruge nekadašnjih žrtava spolnog zlostavljanja sveštenika zahtijevaju da Vatikan objavi precizne upute koje će vrijediti u svakom trenutku i za svaki pojedinačni slučaj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: