Svijet
0

Vatikan užasnut zlostavljanjem djece

SRNA
Papa Benedict XVI
Papa Benedict XVI
Vatikan je danas saopštio da je užasnut povodom "grešnih i kriminalnih djela" koja su katolički sveštenici počinili u Irskoj zlostavljajući djecu.

U izvještaju je pozvano na obnovu Irske katoličke crkve i ocijenjeno da su skandali "otvorili mnoge rane", zbog čega su ljudi "izgubili povjerenje u svoje pastore".

Vatikan je priznao da su sveštenici zlostavljali "nevine mlade ljude" i da su omanuli "oni koji bi trebalo da budu budni" i reaguju na takve pojave, prenio je BBC.

U izvještaju se dodaje da je nepravedno ukaljan ugled dobrih sveštenika, koji nisu dobili zaštitu od svojih nadređenih.

Vatikan je preporučio da se irska katolička crkva vrati učenju koje dolazi iz Rima u apelovao da pripadnici katoličke zajednice u Irskoj budu glasniji u medijima.

U dokumentu se naglašava da katolička zajednica u ovoj zemlji treba da razvije "odgovarajući odnos sa novinarima" da bi "obznanili istinu o Evanđelju i životu Crkve".

Izvještaj je rezultat rada sedam timova koje je imenovao Vatikan sa zadatkom da u prethodne dvije godine obiđu Irsku i ispitaju navode o zlostavljanju djece i odnosu Katoličke crkve prema žrtvama ove pojave.
Neki od timova sastali su se iza zatvorenih vrata sa žrtvama i zabrinutim vjernicima.

Papa Benedict XVI obećao je prije dvije godine da će ovaj izvještaj biti sastavljen u pismu koje je uputio katolicima u Irskoj.

Papa je izrazio užasnutost povodom izvještaja irske Vlade u kojem je otkrivena sedamdesetogodišnja praksa zlostavljanja djece od strane većeg broja sveštenika, monaha i časnih sestara, kao i prikrivanja ovih pojava unutar Katoličke crkve.