Obala Slonovače
0

VIDEO / Žestoke borbe u Abidjanu, granice zatvorene

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vlada međunarodno priznatog predsjednika Obale Slonovače Alassana Ouattare objavila je u četvrtak uvečer da su do daljnjeg zatvorene sve kopnene, pomorske i zračne granice u zemlji.

"Kopnene, zračne i pomorske granice su zatvorene do daljnjeg", navodi se u saopćenju Ouattarinog ministra unutarnjih poslova Hameda Bakayoka. On je također pozvao sve da "striktno poštuju" ovu naredbu, prenosi AFP.

Nešto ranije agencije su javile da su mirovne snage UN-a u Obali Slonovače preuzele kontrolu nad aerodromom u prijestolnici Abidjanu, nakon što je jedan vojni zapovjednik odrekao poslušnost Laurentu Gbagbou, koji odbija predati vlast.

U međuvremenu je vlada Alassana Ouattare je saopćila da će u Abidjanu od četvrtka uvečer do nedjelje, svakog dana od devet sati navečer do šest sati ujutro, na snazi biti policijski sat "iz sigurnosnih razloga".

Prema podacima UN-a, u nasilju nakon novembarskih izbora u Obali Slonovače poginulo je najmanje 460 ljudi, dok je milion stanovnika izbjeglo iz svojih domova.

Emitovanje državne TV-stanice, koja je ostala lojalna poraženom predsjedničkom kandidatu Laurentu Gbagbou, prekinuto je u noći na petak nakon višesatnih sukoba u blizini njenog sjedišta u Abidjanu.

Za sada nije poznato što je izazvalo prekid emitiranja programa, prenosi Reuters, napominjući da su u blizini sjedišta TV-stanice izbili žestoki sukobi između snaga međunarodno priznatog predsjednika Alassane Ouattare i Laurenta Gbagboa.

Međunarodna zajednica priznala je Ouattaru kao pobjednika novembarskih predsjedničkih izbora, ali je njegov protukandidat Gbagbo odbio predati vlast.