Obala Slonovače
0

Snage Alassanea Ouattare krenule u završnu ofanzivu za preuzimanje vlasti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Snage koje podržavaju međunarodno priznatog predsjednika Obale Slonovače Alassanea Ouattaru u ponedjeljak su ušle u najveći grad u toj zemlji, Abidjan, u završnoj ofanzivi u pokušaju da preuzmu vlast nad ekonomskom prijestonicom više od četiri mjeseca nakon izbora.

Mještani u dva kvarta u sjevernom Abidjanu javili su kako su vidjeli kamione nakrcane vojnicima da ulaze u grad, prenosi AP.

Alain Lobognon, bliski savjetnik Ouattarinog premijera, potvrdio je da je opća ofanziva počela u ponedjeljak popodne.

Međunarodni posmatrači i vlade širom svijeta podržali su rezultate koje je objavila izborna komisija Obale Slonovače i koji pokazuju da je Ouattara pobjedio na novembarskim predsjedničkim izborima, ali je uporni aktuelni predsjednik Laurent Gbagbo odbio da preda vlast nakon decenije provedene na tom položaju.

Oni su se mjesecima borili za predsjedničko mjesto, dok je Ouattara koristio svoj značajni međunarodni uticaj kako bi finansijski i diplomatski ugušio Gbagboa. Nakon propasti zadnjeg kruga diplomatskih napora, snage koje podržavaju Ouattaru pokrenule su dramatičnu ofanzivu prošle sedmice, preuzimajući kontrolu nad administrativnom prijestonicom i drugim gradovima prije nego što su krenuli prema Abidjanu.