Obala Slonovače
0

Snage lojalne Gbagbou ojačale pozicije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Snage lojalne bivšem predsjedniku Obale Slonovače Laurentu Gbagbou, koji je utvrđen u rezidenciji u Abidjanu, iskoristile su primirje da ojačaju svoje pozicije.

Gbagbove snage su počele su da se primiču mjestu gdje se nalazi međunarodno priznati predsjednik Alassanea Ouattara, javio je Reuters, pozivajući se na UN.

Šef mirovne misije UN-a Alain Le Roy rekao je novinarima da su Gbagbove snage iskoristile zatišje u utorak povodom mirovnih pregovora da ojačaju svoje pozicije.

Francuska, koja je nekada imala kolonijalnu vlast nad Obalom Slonovače saopćila je da su Gbagbove snage pucale na rezidenciju francuskog ambasadora poslije čega su francuski helikopteri uzvratili udare.

Gbagbo se zabarikadirao u bunkeru ispod svoje rezidencije u Abidjanu i odbija da preda vlast Ouattari bez obzira na to što su UN potvrdile njegovu pobjedu na novembarskim izborima.

Prije samo tri dana djelovalo je da je njegov poraz neizbježan i dvije strane su pristupile pregovorima. Međutim Le Roy je rekao da su mirovnjaci vidjeli njegove snage kako prevoze oružje u zonu Kokodija, a još jedan znak da Gbagbove snage napreduju je što je njegova televizija RTI čije je program bio u prekidu, ponovo počela da emituje pozive za podršku.

  • Gbagbov režim je još uvijek na vlasti, potrebna nam je snažna mobilizacija stanovništva, saopćila je televizija.

Gbagboa brani oko 1.000 ljudi, njegova predsjednička garda i pripadnici milicija, ali Ouattarine pristalice kažu da je počeo da naoružava i civile.