Obala Slonovače
0

Gbagbo pregovara o odlasku s vlasti

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Obale Slonovače Laurent Gbagbo koji je izgubio na novembarskim izborima, ali odbija da podnese ostavku, pregovara o odlasku s vlasti, rekao je u utorak njegov portparol Don Ahou Mello.

"U toku su direktni pregovori zasnovani na preporukama Afričke unije koja je priznala Alassana Ouattaru za predsjednika. Pregovori se vode i o pravosudnim i sigurnosnim uslovima za povlačenje Gbagbovog tabora i članova njegove porodice", rekao je Mello Reutersu.

Francuski ministar odbrane Gerard Longuet kazao je da bi dogovor mogao biti postignut već za nekoliko sati, prenio je AP.

Gbagbo se zabarikadirao u bunkeru svoje rezidencije u Abidjanu, koju su zauzele snage koje podržavaju demokratski izabranog predsjednika Ouattaru.

Ouattarine snage, koje su protekle sedmice pokrenule ofanzivu i preuzele kontrolu nad većinom zemlje, uspjele su u utorak uz pomoć međunarodnih snaga da uđu i u centar Abidjana i probiju se do Gbagbove rezidencije.

Snage UN-a i Francuske bombardovale su u ponedjeljak predsjedničku rezidenciju i tri strateška vojna garnizona, pošto politička blokada i sukobi između pristalica Gbagboa i Ouattare u Obali Slonovače traju već četiri mjeseca.

U tim sukobima poginulo je više stotina osoba, uglavnom Ouattarinih pristalica, a milion stanovnika je izbeglo iz svojih domova, navode agencije.

Obala Slonovače je bivša francuska kolonija koja je nezavisnost stekla 1960. godine.