Obala Slonovače
0

Međunarodne organizacije optužile snage predsjednika Ouattare za zločine

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Poslije izvještaja da su snage bivšeg predsjednika Obale Slonovače Laurenta Gbagboa, koji odbija da prizna poraz na izborima, vratile dio teritorije, međunarodne organizacije su optužile snage novoizabranog predsjednika Alassanea Ouattara za zločine u toj zemlji, javio je u subotu AFP.

Human Rights Watch (HRW) saopćio je da snage koje podržavaju međunarodno priznatog predsjednika Ouattaru ubile i silovale stotine osoba i spalile više sela tokom kampanje krajem marta, navodeći nove dokaze o masovnom ubijanju pristalica Gbagboa na zapadu zemlje.

  • Da bi shvatili tragične događaje na Obali Slonovače ne možemo da povučemo granicu između sjevera i juga ili pristalica Gbagboa i Ouattare , rekao je direktor za Afriku HRW-a Daniel Bekele.

  • Nažalost na obje strane ima onih koji ne poštuju ljudski život, rekao je on, prenosi francuska agencija.

Istražitelji UN-a su u petak saopćili da su našli 118 tijela za protekla 24 sata.

  • Izvještaji koje nam šalje tim UN-a iz Obale slonovače su zastrašujući, saopćio je Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Navi Pillay.

Ouattara je u četvrtak, na pitanje generalnog tajnika UN-a, demantovao da su njegove snage umiješane u ubijanje na zapadu zemlje i obećao u govoru preko televizije da će počinioci zločina biti kažnjeni.

U međuvermenu snage lojalne bivšem predsjedniku Obale Slonovače Laurentu Gbagbou, koji je utvrđen u rezidenciji u Abidjanu, iskoristile su primirje da ojačaju svoje pozicije.

Gbagbove snage su počele su da se primiču mjestu gdje se nalazi međunarodno priznati predsjednik Alassanea Ouattara čiji je štab u jednom hotelu, javio je Reuters.