{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žene još uvijek u nepovoljnijem položaju na muškarce

S
17.7.2012. u 21:59
0
3
Žene još uvijek u nepovoljnijem položaju na muškarce
0
Žene još uvijek u nepovoljnijem položaju na muškarce
Žene se još uvijek nalaze u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce kada je riječ o ekonomskoj jednakosti i političkoj moći, iako je napravljen značajan napredak u mnogim oblastima kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita i zapošljavanje, zaključak je međunarodne konferencije "Žene u diplomatiji".
"Ovo se posebno odnosi na kreiranje i sprovođenje spoljne politike, s obzirom da žene čine manje od 20 posto ljudi koji donose odluke na svjetskom nivou. Snažnije uključivanje žena u upravu i javni sektor značilo bi pospješivanje socijalnih promjena i ekonomskog rasta", zaključeno je na skupu.

Na konfereniciji je učestvovala zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić

Učesnici konferencije su konstatovali da će nova generacija žena uključenih u centre političkog i diplomatskog odlučivanja značajno doprinijeti povećanju reformskih kapaciteta svake zemlje, ocijenivši da će konferencija iz Rima dovesti do stvaranja jedinstvene mreže uspješnih žena, u privatnom i javnom sektoru koja će se zasnivati na uzajamnoj razmjeni iskustava.

Konferenciju je organizovalo Ministarstvo vanjskih poslova Italije, a skup se fokusirao na pitanja položaja žena u diplomatiji, ulogu žena u demokratskim promjenama i pitanja ekonomskog razvoja sa stanovništa položaja žena, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: