Stručnjaci iz JI Evrope u Sarajevu
2

Bakšić-Muftić: Žene se bave građanskim i krivičnim pravom, a muškarci ideologijom

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Prema analizi, koja je rađena na Pravnom fakultetu u Sarajevu, žene su dominantne na građanskoj i krvičnoj katedri i visoko su zastupljene u tužilaštvu, dok su apsolutno moćne muške katedre za političku ekonomiju i za državno i međunarodno javno pravo.

Dakle, žene se u BiH bave građanskim i krivičnim pravom, a muškarci ideologijom, rekla je prof.dr. Jasna Bakšić-Muftić na otvaranju dvodnevne konferencije „Pravne perspektive rodne ravnopravnosti u jugoistočnoj Evropi“, koja je počela danas u Sarajevu.

Tako su stručnjaci iz Albanije, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i BiH prezentirali svoje izvještaje o rodnoj ravnopravnosti.

„Manje-više svi slijedimo isti zakonski okvir, tj. evropske zakone i direktive, ali imlementacija naravno nailazi na lokalne kontekste i izazove“, kazala je Bakšić-Muftić.

Zbog toga će se na ovoj konferenciji razmjenjivati mišljenja i iskustva stručnjaka, koji će u zajedničkoj saradnji univerziteta, vladinih i nevladinih organizacija vidjeti u kojem pravcu mogu međusobno djelovati i kako se mogu zajedno približavati Evropskoj uniji.

„Promocija rodne ravnopravnosti je jedan od najznačajnijih ciljeva Evropske unije i stoga je sastavni dio EU interne politike i njene strukture“, istakao je Florian Burkhardt, rukovodilac ekonomskog odjeljenja njemačke ambasade u BiH.

Zajednički okvir Evropske unije je, kaže, jačanje uloge žena u političkoj, javnoj, pravnoj, društvenoj, ekonomskoj i kulturnoj sferi života kao i borba protiv njihove diskriminacije.

Između ostalih, Karolina Ristova Aasterud, docentica Pravnog fakulteta u Skoplju, istakla je pozitivnu tendenciju da su žene od početka 2000. godine puno zastupljenije kao profesorice na pravnim fakultetima, jer ih je prije rata bio dosta manji broj.

Aktivnosti organizatora konferencije, Mreže pravnih fakulteta jugoistočne Evrope (SEELS), podržava njemačka vlada putem Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu (GIZ) Pravna reforma, čiji je trenutni cilj kako je rekla Veronika Efremova, regionalna koordinatorica GIZ-a, da ponude savjete zemljama partnerima, koji žele da integrišu rodnu ravnopravnost u politiku i proces odlučivanja na nacionalnom nivou.