BiH
0

Održana debata o ravnopravnosti žena u BiH

Klix.ba
EU info centar Sarajevo je organizovao V Euditorium debatu koja je održana na Jahorini u hotelu Termag, a debata je bila posvećena ženi.

Tema debate je bila "Gender & EU". Učesnici/e debate su bili/e predstavnici/e EU, vladinog i nevladinog sektora, gender centara u BiH, asocijacije studenata i drugi.

Predavačice na debati su bile Vedrana Frašto – PR menadžerica Fondacije CURE koja je govorila o "Položaju žena u javnom i političkom životu Bosne i Hercegovine" čime je izazvala veliku diskusiju učesnika/ca koji/e su iznijeli/e podijeljena mišljenja o temi.

Druga predavačica Vanja Matić, gender savjetnica u Nato štabu u Saraejvu je govorila o "Rodnim pitanjima i NATO perspektivi" gdje je iznijela vlastita iskustva sa radnog mjesta govoreći koliko je/nije u BiH i Europi zastupljena gender ravnopravnost i koliko je to važno za BiH pri ulasku u EU.

Treća predavačica brigadirka Mersida Mešetović je govorila kako je dospjela do najveće funkcije koju žena obnaša u BiH u sklopu Oružanih snaga a to je čin brigadirke. Učesnici/e su pokazali veliko oduševljenje i zainteresovanost o ovim temama.

Insistirali su na organizaciji više seminara i debata na slične teme govoreći kako je odabir predavačica bio vrlo dobar zbog različitosti njihovih poslova, temperamenata, funkcija a opet imajući zajedničku nit koja ih veže a to je borba za gender ravnopravnost na radnom mjestu.