BiH
0

Trišić-Babić na međunarodnoj konferenciji "Žene u diplomatiji" u Rimu

FENA
Zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Ana Trišić-Babić učestvovala je jučer u Rimu na međunarodnoj konferenciji pod nazivom “Žene u diplomatiji”, koju je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije.

Konferencija je bila fokusirana na pitanja položaja žena u diplomatiji, ulogu žena u demokratskim promjenama i na pitanja ekonomskog razvoja sa stanovništa položaja žena u njemu, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Jedan od ciljeva konferencije bio je da okupi nosioce demokratskih i diplomatskih procesa.

Na konferenciji su učestvovali premijer Republike Italije Mario Monti, ministar vanjskih poslova Republike Italije Gulio Terzi di Sant Agata, ministrica vanjskih poslova Sjedinjenih Meksičkih Država Patrizia Espinosa-Cantelano, ministrica za evropska pitanja Republike Albanije Majlinda Bregu, ministrica za pitanja žena Republike Francuske Najat Vallaud Belkacem, ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić i ministrica za pitanja žena Tunisa Sihem Badi.

Pored njih, u radu konferencije učestvovale su i zamjenica generalnog sekretara Službe za vanjske poslove EU Helga Schmidt, zamjenica ministra vanjskih poslova Federalne Republike Brazil Vera Machado, članica Evropskog parlamenta Sylvie Goulard, potpredsjednica Svjetskog ekonomskog foruma Josette Sheeran, izvršna direktorica Svjetskog programa za hranu UN-a Ertharin Cousin, izvršna direktorica Goldman Sachs Bank iz Njujorka, a na konferenciji se putem video linka uključila i državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Hillary Clinton.

Zamjenica ministra Trišić-Babić je učestvovala u diskusijama na konferenciji, na kojoj je konstatovano da, iako su žene napravile značajan napredak u mnogim oblastima od obrazovanja, zdravstvene zaštite, do mogućnosti zapošljavanja - one su još uvijek u nepovoljnijem položaju u ekonomskoj jednakosti i političkoj moći.

To se posebno odnosi na kreiranje i sprovođenje vanjske politike, a manje od 20 posto ljudi koji donose odluke na svjetskom nivou su žene.

Zaključeno je da bi uključivanje žena u upravu i javni sektor značilo pospješivanje socijalnih promjena i ekonomskog rasta.

Učesnici konferencije su konstatirali da će nova generacija žena uključenih u centre političkog i diplomatskog odlučivanja značajno doprinijeti povećanju reformskih kapaciteta svake zemlje, te smatraju da će konferencija iz Rima dovesti do stvaranja jedinstvene mreže uspješnih žena, u privatnom i javnom sektoru, koja će se zasnivati na uzajamnoj razmjeni iskustava.