Čile
0

Zarobljenim rudarima javili da će još mjesece provesti pod zemljom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Čileanskim rudarima spasioci su otkrili kako će na spas čekati još nekoliko mjeseci; agencija AFP prenosi kako su 33 rudara zarobljena na 700 metara ispod površine tla vijest primila smireno.

S davanjem takve informacije rudarima spasioci su namjerno odugovlačili, pribojavajući se kako bi to moglo narušiti njihov moral. Pripremljene su i posebne vježbe i rekreacijski program kako bi se forma rudara zadržala na optimalnom nivou tokom njihovog očekivanog višemjesečnog zarobljeništva.

Isto tako, buši se i rupa do njih, široka tek 66 centimetara, a spomenute vježbe trebale bi rudarima pomoći u izdržavanju napora izvlačenja na površinu kroz tu rupu, koja će biti duboka oko 700 metara. Bušenje te rupe zapravo će trajati mjesecima.

"Rekli smo im kako ih nećemo moći spasiti prije čileanskog Dana neovisnosti, 18. septembra te kako se nadamo da će to biti prije Božića ove godine", izjavio je Jaime Manalich, čileanski ministar zdravstva.

Iako su vijest primili mirno, moguće je kako će nastupiti period depresije, tjeskobe i očaja, dodao je Manalich. Isto tako je napomenuo kako je područje u kojem su zarobljeni zapravo dosta veliko i predstavlja oko dva kilometra hoda uokolo, ali je istaknuo kako spasioci zajedno s rudarima žele odrediti sigurna područja u kojima bi rudari obitavali tokom provođenja operacije spašavanja.

Dijelovi ogromne bušilice stižu na mjesto urušenog rudnika i ona se sastavlja. Vođa zarobljenih rudara uputio je apel čileanskom predsjedniku Sebastianu Pineri, da ih "izvuče iz tog pakla", a on im je obeća kako ih niko ne namjerava napustiti. Novinarima je rekao kako će biti oslobođeni prije Božića ove godine.

Podsjetimo, rudari su ostali zarobljeni u rudniku još od 5. augusta, nakon urušavanja glavnog tunela rudnika San Jose u mjestu Copiapo, udaljenom oko 725 kilometara od čileanske prijestolnice Santiaga.

Čileanci su i od NASA-e zatražili pomoć za rudare, piše web-stranica Popsci.com i dodaje kako su čileanski dužnosnici pomalo zatekli NASA-ine stručnjake kad su ih kontaktirali za savjet i pomoć oko održavanja mentalnog i fizičkog zdravlja 33 zarobljena rudara.

Upit Čileanaca potaknuo je sastanak u NASA-i, ali još uvijek nije jasno kako bi im savjet američka svemirska agencija mogla dati u vezi s problemom rudara. Razlog tome je nedostatak konkretnih pitanja od čileanske strane, ali razmišljaju o tome kako njihovo proučavanje života i navika astronauta u izolaciji u svemiru, može pomoći zarobljenim rudarima.

Ono što u NASA-i znaju jest psihologija i fiziologija života u skučenim prostorima, a s time naravno i režim priprema i treninga za duge misije u skučenom prostoru rakete, shuttlea, ili međunarodne svemirske stanice.

NASA zapravo trenutno najviše može pomoći u održavanju tjelesne spremnosti 33 rudara, koristeći bogato iskustvo svojih strogih režima vježbi i dijeta za vrijeme leta astronauta u svemiru. U tu svrhu NASA-ini liječnici bi mogli pomoći Čileancima u pripremi režima vježbi i dijeta, kao i strogom režimu aktivnosti u uvjetima gdje ciklus dana i noći nema nikakvu ulogu, poput svemira, ili u slučaju rudara, potpunog mraka.

Što se mentalnog zdravlja tiče, tu NASA ne može toliko pomoći, s obzirom na golem vremenski period u izolaciji, no rudarima su spasioci već poslali nešto muzike i društvenih igara, da popune vrijeme i zabave se koliko mogu.