Čile
0

Rudari bi mogli biti spašeni krajem sljedeće sedmice

Sarajevo-x.com
Čileanski zvaničnici nadgledaju rad spasilačkih ekipa koje ulažu napore da spase 33 zarobljena rudara iz rudnika u sjevernom Čileu i tvrde da bi rudari mogli biti izvučeni na površinu krajem sljedeće sedmice.

U utorak se navršavaju dva mjeseca otkako su 33 čileanska rudara zarobljeni u rudniku. Predsjednik Čilea Sebastian Pinera se nada da će biti izvučeni na površinu do kraja sljedeće sedmice.

"Drago nam je što postoje velike šanse za spašavanje rudara do kraja sljedeće sedmice", rekao je psiholog Alberto Iturra za AFP, nakon što je potvrdio da su svih 33 rudara u odličnom fizičkom i mentalnom stanju, uprkos tome što su zarobljeni već duži vremenski period.

Predsjednik Pinera je ranije izjavio da će biti potrebno manje vremena za spašavanje rudara nego što se prognoziralo.

"Nadam se da će rudari biti spašeni prije nego otputujem u Evropu. Veoma mi je važno da podijelim taj trenutak s njima. Veoma smo blizu trenutku kada ćemo ih spasiti", rekao je Pinera, koji je već isplanirao put u Evropu za 15. oktobar.

Ministar rudarstva Laurence Golborne je prethodno najavio da bi rudari mogli biti spašeni u drugoj polovini oktobra, nekoliko sedmica ranije nego je prvobitno prognozirano, jer bušilice brzo napreduju u stvaranju dovoljno velikog otvora kroz koji će ih izvlačiti na površinu.

Čileanski zvaničnici i inžinjeri koji nadgledaju kompleksnu operaciju su u septembru rekli da rudari neće moći biti spašeni do početka novembra, dok su prva predviđanja ukazivala na to da će ostati zarobljeni u rudniku sve do Božića.

Rudari će prilikom spašavanja biti smješteni u usku kapsulu koja je dizajnirana za izvlačenje kroz probušeni otvor.

Tri bušilice prave tri otvora. Najbliža je bušilica T-130, koja je do sada dostigla dubinu od 372 metra. U sljedećih nekoliko dana bi trebala dostići ukupnu dubinu od 630 metara.

Druge dvije bušilice, Strata-950 i velika platforma za traženje nafte RIG-421, su još uvijek daleko od cilja.