Dobre vijesti iz Čilea
0

Zarobljeni rudari bi mogli biti spašeni u novembru

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Trideset tri čileanska rudara, koji su zarobljeni u rudniku 700 metara ispod površine zemlje, mogli bi biti spašeni za manje od dva mjeseca, potvrdili su u četvrtak spasioci.

Rudarima je prethodno saopćeno da neće biti spašeni sve do Božića. Glavni inžinjer Rene Aguilar je dao optimističnije predviđanje, rekavši da bi spasioci mogli stići do rudara već početkom novembra.

Napori spasilačke ekipe su doživjeli krah kada se bušilica slomila prošle sedmice, ali su nastavljeni u srijedu ujutro nakon uspješne popravke.

Foto: AFP
Foto: AFP
"Naša procjena je da će, u najboljem slučaju, rudari biti spašeni u prvih nekoliko dana novembra", rekao je Aguilar.

Misije nazvane plan A, plan B i plan C se odvijaju simultano kako bi se osiguralo da rudari budu spašeni što prije. U rudniku se nalaze od 5. augusta, nakon što se urušio ulaz.

Bušilica Schramm T-130 se slomila prošle sedmice, ali je ponovo stavljena u funkciju nakon popravke. Bila je van upotrebe sedam dana.

Bušilica buši otvor širine 30 cm, a tokom njenog povratka na površinu otvor će biti proširen an 66 cm.

Inžinjeri su dizajnirali kapsulu za spašavanje koja će moći proći kroz otvor i izvlačiti jednog po jednog rudara. Proces izvlačenja jednog rudara će trajati oko sat vremena.

Rudarima se redovno šalje hrana, lijekovi, kisik i poruke porodica kroz tri mala otvora. Također, omogućena im je telefonska i videoveza sa njihovim porodicama. U utorak je rudar Ariel Ticona dobio videosnimak rođenja svoje kćerke koja se zove Esperanza (Nada).