Čile
0

Rudari na površini možda u utorak

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Čileanske spasilačke ekipe nadaju da će u utorak, 12. oktobra, početi da izvlače na površinu 33 rudara koji su blokirani pod zemljom više od dva mjeseca zbog urušavanja okna, izjavio je danas ministar zdravlja Jaime Manalich.

Ministar je rekao da očekuje da će tokom večeri biti probijena rupa do tunela u kojem se nalaze rudari, više od 600 metara ispod površine zemlje.

Inženjeri tek treba da odluče da li treba pojačavati probijeno okno metalnim cijevima, kako se tokom izvlačenja rudara u specijalnoj kapsuli ne bi dogodilo novo urušavanje.

Ukoliko se pokaže da su probijene stijene dovoljno čvrste, to će skratiti spasilačku operaciju za desetak dana.

Ministar zdravlja je apelovao da javnost bude strpljiva, jer probijanje rupe do rudarskog tunela ne znači da će zarobljeni rudari biti odmah izvučeni na površinu.

On je rekao da su sami rudari opušteniji nego ljudi na površini i da dobro i hrabro kontrolišu situaciju, zbog čega im je odao priznanje.

Rudari će biti izvučeni na površinu jedan po jedan, a svaki će tokom polučasovnog uspinjanja biti opremljen šljemom, flaširanom vodom, hranom i kiseonikom. U svakom trenutku postojaće direktna veza za komunikaciju sa spasiocima.

Duboko pod zemljom, rudari su juče počeli pripreme za evakuaciju, a bolničari se na površini pripremaju da im ukažu pomoć i u slučaju potrebe hitno ih prebace helikopterom u obližnju bolnicu u Copiapi.