Čile
0

Spasioci probili rupu do rudara

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Spasioci su danas probili rupu do 33 čileanska rudara koji su zarobljeni na dubini od 630 metara od početka avgusta, ali ona sada mora biti proširena da bi rudari bili izvučeni na površinu, saopštili su Vladini zvaničnici.

Dodatni posao, neophodan za izvlačenje rudara, potrajaće nekoliko sedmica i vjerovatno neće biti dovršen prije kraja novembra, procjenjuju inženjeri.

Zvaničnik čileanske Vlade koji nije želio da bude imenovan rekao je da se mašina T-130 probila do radnog prostora u tunelu u kojem su rudari zarobljeni i da je rupa široka 30 centimetara.

 Rupa će sada biti proširena na 70 centimetara, a rudari sami uklanjaju materijal koji se gomila tokom bušenja.

Mašina T-130 je druga koja se koristi za spasavanje rudara. Prva, sporija mašina, stigla je do dubine od samo 300 metara. Treća, mnogo brža mašina, koja se koristi na naftnim platformama, takođe je dopremljena u rudnik i očekuje se da će postati operativna za nekoliko dana.

Spasioci će upotrebiti bilo koji od tri tunela koji bude prvi završen.

Grupa od 33 rudara zarobljena je poslije urušavanja rudnika 5. avgusta. Oni su preživjeli pod zemljom duže od bilo koga drugog zahvaljujući hrani, vodi i vazduhu koji im se dopremaju sa površine kroz uske otvore.