{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NASA: "Ustalite ritam života i redovno vježbajte"

S
5.9.2010. u 11:00
0
5
NASA: "Ustalite ritam života i redovno vježbajte"
0
Naučnici američke svemirske agencije NASA predložili su čileanskim rudarima, blokiranim ispod zemlje skoro mjesec dana, da ustale ritam dnevnog i noćnog života i da uvedu redovne fizičke vježbe, javlja mreža BBC.
Četveročlani tim eksperata NASA-e, koji je došao u Čile, smatra da rudari treba da povećaju unos vitamina D i da uvedu program svakodnevnih vježbi.

Grupa od 33 rudara blokirana je u tunelu 700 metara ispod površine zemlje nakon obrušavanja kamenja u rudniku 5. avgusta.

Oni sada moraju da čekaju između dva i četiri mjeseca kako bi inženjeri probili tunel za izlaz.

Čileanska vlada pozvala je tim NASA-e u rudnik zlata i bakra u San Joseu kako bi pomogla rudarima da ostanu fizički i mentalno zdravi dok ne budu izvučeni.

"Jedna od stvari koja se preporučuje jeste da označe jedno mjesto, jedan zajednički prostor na kome će uvijek biti svjetlo", rekao je Al Holand, psiholog NASA-e na konferenciji za novinare ispred rudnika.

On je dodao da rudari treba da označe i drugu prostoriju koja će uvijek biti mračna za spavanje, kao i treću za rad i da na taj način regulišu svakodnevni životni ciklus. Stručnjaci preporučuju povećan unos vitamina D.

Rudari su smršali po oko 10 kilograma svaki prije nego su pronađeni živi. Od tada oni redovno dobijaju hranu, vodu i lijekove kroz posebne otvore.

Rudari su u četvrtak prvi put dobili topli obrok - ćufte, piletinu i rižu, a prije toga dobili su tablete glukoze i proteinsko mlijeko.

Michael Duncan, vođa tima NASA-a, rekao je da je važno da rudari vježbaju.

"Prije nego naši astronauti polete u svemir oni prolaze fizičke vježbe i mislimo da i rudari to treba da učine sada kada im se popravila ishrana", rekao je on.

Tim NASA-e ponudio je da projektuje spasilačku kapsulu koja bi bila opremljena oksigenom, svjetlom i komunikacijskim vezama, a kojom bi se rudari izvukli iz rudnika, ali to se tek razmatra.

Državna rudarska kompanija "Codeloc" započela je u ponedeljak 30. augusta bušenje otvora kroz koji bi trebalo da budu izvučeni rudari, jedan po jedan.

Ali, sada se razmatra i mogućnost da već postojeći otvor za vazduh bude proširen, što bi cijelu operaciju sa četiri svelo na dva mjeseca.

Do sada je probijeno 40 metara izlaznog tunela.

Rudari se ispod zemlje bore sa temperaturom od 34 stepena i vlagom, a ovakvi uslovi povećavaju rizike od infekcija i gangrene.

Većina rudara, ipak, još se dobro drži. Rođacima su objasnili da imaju prostoriju u kojoj spavaju i igraju domine, kao i dio gdje je voda, pasta za zube, čak dezodorans.

Od rudara se očekuje da tokom operacije bušenja i asistiraju, odnosno da uklanjaju kamenje koje pri bušenju pada u okno u blizini skrovišta.

"Neophodno je da čiste taj materijal kako otvor ne bi bio zatrpan i operacija trajala znatno duže", rekao je glavni inženjer kompanije "Codeloc" Andre Sougarret.

Procjenjuje se da bi zarobljeni rudari morali da očiste između 3.000 i 4.000 tona kamenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: