Ispod tona zemlje
0

VIDEO / Raspjevani zarobljeni rudari obrijani i u čistoj odjeći

Sarajevo-x.com
Moral zarobljenih čileanskih rudara značajno je porastao, a posljednji snimak državne televizije prikazuje ih u čistoj odjeći, obrijane i raspjevane.

Velika je to razlika od prizora 33 utučena muškarca koji smo vidjeli prošle sedmice u prvoj videosnimci.

Ovoga puta veselo su čitali poruke svojih najmilijih i pjevali čileanske pjesme mašući nacionalnom zastavom.

Novi snimak umnogome će utješiti i porodice zarobljenih, kojima je rečeno da je pet rudara palo u depresiju, piše "Sky News".

Posljednji medicinski izvještaji ukazuju na to da rudari imaju problema s probavom i spavanjem te psiholoških poteškoća. Neki su dobili i gljivične infekcije i rane uslijed vrelog i vlažnog okruženja.

Kroz malu rupu im dostavljaju pisma, ali i injekcije protiv tetanusa, difterije, gripe i pneumonije.

Sve ovo dešava se dok velika mašina kopa tunel kojim će ih izvući. Podsjetimo, rudari su ostali zarobljeni 5. augusta kad se ulaz u rudnik San Jose urušio. Predviđa se da će za uklanjanje zemlje i konačno iskopavanje tunela dovoljno velikog da mogu izaći biti potrebno najmanje tri do četiri mjeseca.

NASA-ini eksperti doputovali su u Čile da pomognu savjetima. Preporučili su da rudari ne konzumiraju alkohol ili puše cigarete, te da se trebaju fokusirati na unošenje kalorija, pravilan raspored spavanja i očuvanje optimizma.