|

Zapadni Balkan prioritet Catherine Ashton

Zapadni Balkan prioritet Catherine Ashton
0
F
FENA
2.12.2009. u 19:46
1
komentara
0

dijeljenja
Zapadni Balkan prioritet Catherine Ashton
Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Catherine Ashton izavila je u srijedu u Evropskom parlamentu (EP) da će zapadni Balkan biti jedan od glavnih prioriteta njene politike.
Ona je rekla da će u usaglašavanju vanjske i sigurnosne politike Unije nastojati da uvijek postigne "najviši zajednički imenitelj" među evropskom dvadesetsedmoricom i platformu oko koje postoji najveća saglasnost, prenose agencije.

U vanjskoj politici EU-a visoko na ljestvici njenih vrijednosti stoje ljudska prava, posebno je podvukla Ashton, obrazlažući obrise svog djelovanja, u Vanjskopolitičkom odboru EP-a.

Catherine Ashton, koja je u utorak zvanično stupila na dužnost potpredsjednice Evropske komisije i visokog predstavnika EU, naglasila je "da neće biti produžena ruka britanske vlade".

- Mene su izabrali šefovi 27 država ili vlada, i zato je EU ta prema kojoj imam prvenstvenu odgovornost, dodala je.

Britanska laburistkinja, baronica i članica Doma lordova u parlamentu u Londonu, objasnila je da još nema prostorije u kojima će raditi s timom saradnika, a ni ekipu saradnika.

Ona je, međutim, podvukla da će koristiti sva iskustva, kao i dosadašnje kapacitete i sredstva koja su imali njeni prethodnici, a čije su funkcije objedinjene u položaju visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, koji je uveden kad je u utorak stupio na snagu Ugovor iz Lisabona o preustrojstvu EU.

Catherine Ashton će raspolagati budžetskim sredstvima za finansiranje rada posebne diplomatske službe od oko 5.000 diplomata u misijama širom svijeta.

Ona je, takođe, najavila da će svoj posao voditi smireno i povučeno od stalne prisutnosti u javnosti.

I, kako je rekla poslanicima Vanjskopolitičkog odbora EP-a, "mnogo puta smo ustanovili da se bolji rezultati postižu kad se radi u sjenci, nego pod reflektorima i s puno riječi".
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...