{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Glavni izazovi na početku mandata Catherine Ashton

F
4.2.2010. u 12:38
0
1
Glavni izazovi na početku mandata Catherine Ashton
0
Glavni izazovi na početku mandata Catherine Ashton
Catherine Ashton (Foto: Reuters)
Financial Times u četvrtak objavljuje intervju s Catherine Ashton, novoimenovanom visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku, posvećen glavnim izazovima na početku njenog mandata.
FT podsjeća da je prije stupanja na novu dužnost u EU, Ashton bila komesar EU za trgovinu i opisuje odgovore koje je davala tokom intervjua kao "kompaktne i oprezne", a sagovornicu kao osobu kojoj nedostaje samouvjerenost školovanog diplomate.

Nabrajajući glavne izazove za vanjsku politiku EU, koju će koordinirati, Catherine Ashton, je navela: "Kosovo, približavanje s Kinom i Rusijom povodom Irana i formiranje diplomatske službe EU".

FT navodi Kosovo kao primjer ograničenja s kojima će biti suočena nova šefica vanjskopolitičkog resora EU - i podsjeća da pet članica nije priznalo nezavisno Kosovo, dok ostale 22 jesu.

Catherine Ashton je tim povodom rekla FT-u da razlike o priznavanju nezavisnostu postoje ali da postoji ujedno i "apsolutna saglasnost" o "suštinskom programu pomoći koji formiramo na Kosovu". Ona je dodala da joj je u opisu posla da provede te stavove u djelo i da ih predstavlja.

"Kad među nama nema saglasnosti, članice vode duge razgovore", rekla je Ashton FT-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: