Catherine Ashton
0

"EU jedinstvena da je budućnost Kosova u Uniji"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izjavila je u petak da će narednih sedmica tim EU-a posjetiti Prištinu kako bi pripremio procjenu neophodnu za viznu liberalizaciju za Kosovo.

"U Evropskoj uniji znamo da Kosovo hoće ići naprijed u procesu liberalizacije viza. Narednih sednmica na Kosovu će boraviti ekipa Unije koja će uraditi proocjenu potrebnu za viznu liberalizaciju", kazala je Ashton na konferenciji za novinare, nakon razgovora s kosovskim premijerom Hashimom Thaqijem u Prištini.

Ashton je također izjavila da je EU "100 posto ujedinjena da je budućnost Kosova u Uniji", ponovivši da Kosovo pripada Evropi i da je ta regija veliki prioritet u njenom radu.

Ona je naglasila kako je bitno da kosovske institucije i EU zajedno rade na ekonomskom razvoju Kosova, insistirajući na ostvarenju vladavine prava, na čemu kosovske institucije, kako je rekla, već rade zajedno sa EULEX-om (policijsko-pravosudnom misijom EU-a na Kosovu).

Visoka predstavnica EU-a je prije podne u sjedištu EULEX-a u Prištini razgovarala sa specijalnim predstavnikom EU-a Peterom Feithom, šefom misije EULEX-a Yvesom de Kermabonom i šefom Ureda za vezu Evropske komisije Renzom Davidijem.

"Dojam koji imam kada razgovaram sa svojim kolegama iz EULEX-a jeste da posao ide dobro. Treba još puno da se uradi, ali mislim da je postignut napredak. Ovo je jedan duži proces u kojem smo potpuno angažirani", dodala je Ashton.

Visoka predstavnica EU-a je na konferenciji s Thaqijem kazala da je na Kosovu kako bi ponudila saradnju tokom svoga petogodišnjeg mandata i bi prenijela uvjerenje da Unija Kosovu nudi podršku.

U intervjuu za prištinski list Koha Ditore Catherine Ashton je pozvala na zalaganje u savladavanju "velikih izazova" s kojima se Kosovo suočava.

"Zabrinjavajući su nivoi nezaposlenosti, korupcije, kriminala i ostalih socio-ekonomskih problema", ocijenila je ona. Ovi izazovi su, nastavila je, zaista veliki i uspjeh neće doći preko noći.

"To je i razlog zašto EU ne koristi sva svoja finansijska, politička i operativna sredstva da bi pomogla i podržala Kosovo kako bi stvorilo evropski standard i dobre uvjete za život", naglasila je Ashton, prenosi Tanjug.