Catherine Ashton
0

"BiH je jedna zemlja, bez obzira na referendume"

FENA
Catherine Ashton
Catherine Ashton
Ministrica vanjskih poslova EU Catherine Ashton u Evropskom parlamentu je u ponedjeljak govorila o strategiji EU prema Bosni i Hercegovini. Istaknula je da se više puta susrela s Valentinom Inzkom, a zadnji put prošle sedmice.
  • Meni je jasno da je BiH zemlja s različitim zajednicama koje trebaju da zajedno žive. Mogu imati koliko hoće referenduma, ali na kraju BH je jedna zemlja. Kako ćemo to postići to ćemo tek vidjeti. Kako se izbori približavaju moramo bolje objasniti običnim ljudima koje su prednosti ako ste dio Evrope. Većina ljudi u ovoj zemlji žele živjeti u miru i zajedno na način koji im najbolje odgovara i to moramo postići, istaknula je Ashton, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton zauzela se u ponedjeljak za jači evropski angažman na promicanju mira, zaštiti slabijih, borbi protiv siromaštva i u rješavanju mnogih problema današnjice.

  • Uvjerena sam poput mnogih od vas da unutar EU-a i diljem svijeta postoji jasan poziv za veći evropski angažman na promicanju mira, zaštiti ranjivih, borbi protiv siromaštva i u rješavanju mnogih problema današnjice. Moramo odgovoriti na taj poziv kombinirajući vodstvo i partnerstvo, braneći naše vrijednosti i promičući naše interese te slušajući ono što naši partneri kažu. I osigurati, kada govorimo, da se naš glas čuje, rekla je Ashton pred članovima vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta.

Ashton je tri sata odgovarala na pitanja europskih parlamentaraca u sklopu saslušanja, koje moraju proći svi članovi Evropske komisije prije potvrđivanja u Evropskom parlamentu.

Prije Lisabonskog ugovora visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku bio je odgovoran samo Vijeću EU-a, to jest državama članicama. Stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora, visoki predstavnik je ujedno i potpredsjednik Evropske komisije i stoga je odgovoran Evropskom parlamentu.

Na tu novu dužnost, koja uključuje mnogo veće ovlasti, izabrana je Britanka Catherine Ashton. Ona će ubuduće predsjedati Vijećem EU-a za vanjske poslove, koje okuplja šefove diplomatija zemalja članica EU-a.

Svojim prvim prioritetom Ashton smatra uspostavu evropskog diplomatskog servisa, nove službe koja će biti zadužena za provedbu vanjskopolitičkih ciljeva EU-a.

  • To nije samo birokratski posao nego i prilika, koja se jednoj generaciji samo jedanput pruža da se izgradi nešto što objedinjava sve elemente našeg angažmana - političkog, ekonomskog i vojnog - radi provedbe koherentne strategije, rekla je Ashton.

Ashton smatra da Evropska unija treba biti aktivna i operativna kako u globalnim pitanjima, tako i u neposrednom susjedstvu.

  • Zajedno s globalnim pitanjima, mi kao EU odgovorni smo i za naše susjedstvo. Naša šira međunarodna vjerodostojnost također ovisi o tome kako surađujemo s našim neposrednim susjedima. To znači promicanje istinskih političkih reformi na zapadnom Balkanu i osigurati da cijela regija uspije na svom putu uključivanja u EU-u, rekla je Ashton, posebno ističući Bosnu i Hercegovinu.