Sirija
0

Zapad kritikuje rusko-kineski veto

SRNA
Vijeće sigurnosti UN-a
Vijeće sigurnosti UN-a
Velika Britanija, SAD i Francuska saopštile su danas da su UN iznevjerile sirijski narod, pošto su Rusija i Kina uložile veto na usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti o sankcijama protiv sirijskih vlasti.

Šef britanske diplomatije William Hague rekao je da za takav potez nema izgovora, niti odbrane. "Okrenuli su leđa narodu Sirije u njegovom najmračnijem trenutku", rekao je Hague, a prenosi BBC.

Britanija, Francuska, Njemačka i SAD predložile su u odbačenoj rezoluciji da mirovni plan međunarodnog izaslanika Kofija Ananaa bude podveden pod Član 7. Povelje UN, što bi Vijeću omogućilo odobravanje diplomatskih i ekonomskih sankcija, kao i vojne intervencije.

Rusija je još prije nekoliko dana jasno stavila do znanja da neće dozvoliti usvajanje bila kakve rezolucije o Siriji pod Članom 7., a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov opisao je prijetnju sankcijama kao "ucjenu".

Američki ambasador pri UN Susan Rise rekla je da su sugestije o primjeni vojne sile "paranoične, a možda i neiskrene". Francuski ambasador optužio je Rusiju za pokušaj davanja dodatnog vremena sirijskom režimu dok SAD pokušavaju da intenziviraju rad izvan Vijeća sigurnosti UN.

Bijela kuća je saopštila da ne podržava produžavanje mandata posmatračke misije UN u Siriji poslije neuspjeha današnjeg glasanja u UN i ocijenila da je ulaganje veta od strane Rusije i Kine "veoma žalosno".

Anann je u Ženevi izrazio razočaranje povodom nejedinstva u Vijeću sigurnosti UN "u ovoj kritičnoj fazi" i neusvajanja snažne i konkretne akcije.

Posmatračka misija u Siriji suspendovala je većinu svojih aktivnosti 16. juna zbog povećanog bezbjednosnog rizika usljed rasta nasilja, a njen sadašnji mandat ističe sutra u ponoć.