Svijet
1

Rusija i Kina blokirale rezoluciju o Siriji

SRNA
Ban Ki-moon (Foto: Arhiv/AFP)
Ban Ki-moon (Foto: Arhiv/AFP)
Rusija i Kina uložile su danas veto na prijedlog rezolucije zapadnih zemalja o Siriji kojim se vlastima te zemlje prijetilo sankcijama ukoliko ne obustave korištenje teškog naoružanja protiv pobunjenika i ne povuku svoje trupe iz gradova i naselja.

Ovo je treći put da Rusija i Kina koriste pravo veta za blokiranje rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, koje su osmišljenje s ciljem da pojačaju pritisak na sirijskog predsjednika Bašara al Asada i dovedu do prekida nasilja u kojem je u posljednjih 16 mjeseci poginulo nekoliko hiljada ljudi.

Blokirana rezolucija, kojom je bilo predviđeno da mandat posmatračke misije UN bude produžen za 45 dana, dobila je 11 glasova podrške, a dvije zemlje bile su uzdržane.

Petnaestočlano Vijeće sigurnosti UN još ima vremena da postigne dogovor o novoj rezoluciji, prije nego što inicijalni mandat posmatračke misije od 90 dana istekne 21. jula u ponoć.

Britanija, Francuska, Njemačka i SAD predložile su u odbačenoj rezoluciji da mirovni plan međunarodnog izaslanika Kofija Ananna bude podveden pod Član 7 Povelje UN, što bi Savjetu omogućilo odobravanje diplomatskih i ekonomskih sankcija, kao i vojne intervencije.

Rusija je još prije nekoliko dana jasno stavila do znanja da neće dozvoliti usvajanje bila kakve rezolucije o Siriji pod Članom 7, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov opisao je prijetnju sankcijama kao "ucjenu".

Moskva je takođe predložila rezoluciju o produženju posmatračke misije UN za 90 dana, ali se u njoj ne pominju sankcije.

Ukoliko rad misije bude pordužen, generalni sekretar UN Ban Ki-moon preporučiće da njen sastav bude promijenjen iz 300 nenaoružanih vojnih posmarača u civilno osoblje koje se fokusira na političko rješnje i pitanja iz oblasti ljudskih prava.

Posmatračka misija u Siriji suspendovala je većinu svojih aktivnosti 16. juna zbog povećanog bezbjednosnog rizika usljed rasta nasilja.