Svijet
0

Rusija neće podržati novu rezoluciju UN-a o Siriji

FENA
Genadij Gatilov
Genadij Gatilov
Rusija neće dopustiti da Vijeće sigurnosti UN-a usvoji nacrt rezolucije koji je predložio Zapad da se uvedu sankcije protiv Sirije, izjavio je u četvrtak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov.

U odgovoru na pitanje novinara agencije Interfax o ruskom stavu, Gatilov je izjavio da bi takva rezolucija bila "neprihvatljiva", prenosi Xinhua.

"Ukoliko oni odluče da učine to (glasaju o nacrtu rezolucije), znajući da je to neprihvatljivo za nas, onda mi ne bismo dopustili njeno usvajanje", izjavio je Gtilov.

Ruski diplomata izjavio je da je nacrt rezolucioje neizbalansiran, jer njime se samo od sirijske vlade traži da ispuni svoje obaveze.

"To bi značilo podgrijavanje ionako usijane političke atmosfere oko Sirije", izjavio je Gatilov.

On je naglasio da nacrt rezolucije nije u skladu ni s duhom Ženevske deklaracije, koja predviđa stvaranje "mape puta" za tranziciju u Siriji, ni s planom mirovnog posrednika Kofi Annana u šest tačaka.

"Mi ćemo pokušati da sačinimo konstruktivan tekst za eventualni nacrt rezolucije, koja bi mogla odražavati realnu situaciju", kazao je Gatilov.

Rusija je u utorak odbacila nacrt rezolucije, predlažući proširenje mandata UN-ove nadzorne misije u Siriji (UNSMIS) za još tri mjeseca, smanjnje broja vojnih posmatrača, i preusmjeravanje fokusa na više političku misiju.

U međuvremenu Britanija i Francuska rade na vlastitoj verziji nacrta rezolucije o Siriji, koja stavlja Annanov plan i smjernice o tranziciji iz Ženevske deklaracije pod okrilje Poglavlja broj sedam Povelje UN-a.

To poglavlje daje Vijeću sigurnosti pravo da uvede ekonomske i diplomatske sankcije kako bi provelo svoje odluke.