Svijet
0

Zapadne zemlje za, Moskva protiv novih sankcija Siriji

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Zapadni saveznici vrše pritisak na Rusiju da u Vijeću sigurnosti UN-a prihvati pooštrenje sankcija prema Siriji nakon prošlosedmičnog masakra u gradu Hula, ali zvanična Moskva i dalje ne pristaje na taj zahtjev i prijeti vetom ako dođe do glasanja.

Kako prenosi agencija AFP, američka ambasadorica u UN-u Susan Rice kaže da skoro da nema nikakve šanse da se dođe do političkog rješenja u Siriji, i da Vijeće sigurnosti sada mora da raspravlja o novim akcijama protiv vlasti u Damasku.

"Pritisak mora da obuhvati sankcije i mi ih podržavamo”, rekla je Rice.

Njemački ambasador pri UN-u Peter Wittig rekao je da sankcije moraju biti usmjerene protiv onih koji se protive mirovnom planu međunarodnog izaslanika za Siriju Kofija Annana, dok njegov francuski kolega Martin Briens kaže da sankcije moraju da budu pooštrene.

Rusija, međutim, ne prihvata pooštrenje sankcija, pa ambasador te zemlje pri UN-u Vitalij Čurkin ističe da će glasati protiv sankcija ako se nađu na dnevnom redu Vijeća sigurnosti.

On to pravda stavom da bi sankcije bile usmjerene protiv sirijskog stanovništva, koje je već žestoko pogođeno sukobima, prenio je Tanjug.

Ranije u srijedu je i portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao da Rusija ne razmatra promjenu stava o Siriji, i da je svaki pokušaj da se na Moskvu izvrši pritisak neprimjeren.