Times
0

Zapad ima razloga da s Gaddafijem ne bude u prevelikoj ljubavi

FENA
Muammar Gaddafi
Muammar Gaddafi
U redakcijskom komentaru posvećenom nemirima u Libiji, The Times u četvrtak konstatuje da je, kako se navodi, "autokratski režim Moamera el Gaddafija" poslije četiri decenije suočen s velikim izazovom - rastućim narodnim nezadovoljstvom i političkim reformama koje će, prije ili kasnije, morati da budu provedene.

Ali situacija u Libiji nije samo posljedica dešavanja u Tunisu ili Egiptu, smatra list, niti puki presek krize vlasti u Tripoliju. Ona je ujedno i odraz dosadašnje vanjske politike zapadnih zemalja prema Libiji, koja nikada nije bila dovoljno odlučna.

Libija je policijska država kojom vladaju obavještajne službe, u kojoj je pukovnik Gaddafi neprikosnoveni diktator, a kritičare režima najčešće "proguta mrak".

Ako se ima u vidu i podrška koju je kontroverzni libijski lider u prošlosti pružao međunarodnim teroristima, jasno je da Zapad ima sasvim dovoljno razloga da s Gaddafijem ne bude u prevelikoj ljubavi, već da na svaki način podrži jačanje demokratskog poretka u njegovoj zemlji, piše Times.