Svijet
0

WikiLeaks predložen za Nobela

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Norveški poslanik Snorre Valen predložio je internet portal WikiLeaks za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, uz objašnjenje da taj sajt doprinio borbi za ljudska prava, demokratiju i slobodu izražavanja u svijetu.

Valen je na svom blogu ocijenio da je WikiLeaks, sajt specijalizovan za objavljivanje poverljivih informacija, predstavlja podršku transparentnosti u svijetu, uključujući i demokratska društva.

"Kineski disident Liu Xiaobo je dobio Nobelovu nagradu za mir prošle godine zbog borbe za ljudska prava, demokratiju i slobodu izražavanja u Kini. Na isti način WikiLeaks je doprinio promovisanju tih vrijednosti na svjetskom nivou pošto je, između ostalog, otkrio korupciju, ratne zločine i torturu, ponekad čak i pod palicom saveznika Norveške", ocijenio je Valen, poslanik ljevice, jedne od stranaka na vlasti u Norveškoj.

Nakon objavljivanja povjerljivih dokumenata o ratovima u Iraku i Afganistanu, WikiLeaks je nedavno počeo da objavljuje više od 250.000 američkih tajnih depeša što je izazvalo žestoke kritike SAD i njenih saveznika protiv osnivača ovog sajta Juliana Assangea.

Rok za slanje prijedloga za dobitnika Nobelove nagrade istekao je jučer. Hiljade ljudi iz cijelog svijeta - poslanici, ministri, raniji dobitnici, članovi međunarodnih organizacija, profesori - imaju mogućnost da predlože kandidata za tu prestižnu nagradu.

Više stručnjaka iz Nobelovog komiteta ranije je izjavilo da je moguća kandidatura "WikiLeaksa i Assangea za Nobelovu nagradu za mir, ali su i ukazali da to ne znači i da je sajt favorit za nagradu.

"Razlog za to je i to što je bio na meti oštrih i opravdanih kritika, jer mnoge objavljene informacije mogu biti štetne za neke pojedince i za diplomatije", izjavio je danas direktor Instituta za istraživanje mira u Oslu Kristian Berg-Harpviken.
On je izjavio da misli da postoje i drugi kandidati koji imaju mnogo bolje šanse, ali da je siguran da će imenovanje WikiLeaksa generalno izazvati mnoge debate. 

Assange je trenutno u kućnom pritvoru u Velikoj Britaniji gdje je u toku ekstradicioni proces na zahtjev švedskih vlasti koje ga sumnjiče za silovanje. 

Ime dobitnika Nobelove nagrade za mir bit će poznato u oktobru ove godine.