Mirovnjak do mirovnjaka
0

Rekordan broj kandidata za Nobelovu nagradu za mir

FENA
Rekordan broj od 241 kandidata za Nobelovu nagradu za mir predloženo je ove godine Nobelovom institutu u Oslu.

Na listi potencijalnih laureata našlo se 188 pojedinaca i 53 organizacije, izjavio je za Associated Press Gir Lundestad, direktor Nobelovog komiteta koji nikada ne objavljuje imena kandidata niti javno diskutuje o njima sve do saopćavanja imena dobitnika.

"Imamo rekordan broj nominovanih ove godine", kazao je on uz konstataciju da se iz godine u godinu povećava broj kandidata, i da ih je prošle bilo 237.

Lundestad nije otkrio identitet nominovanih, ali je istakao da je ovog puta očigledan uticaj uličnih protesta u arapskim zemljama.

"Dobili smo brojne predloge koji odražavaju situaciju koju smo imali u Tunisu, Egiptu i posebno u Libiji", izjavio je on.

Od samih predlagača saznaje se da su među kandidatima ruska aktivistkinja za ljudska prava Svetlana Ganuškina, kontroverzni internet site WikiLeaks i grupa kubanskih disidenata.

Rok za podnošenje predloga istekao je još 1. februara, ali je, po riječima Lundestada, petočlani komitet jučer na svom sastanku dodao još nekoliko imena na što ima pravo. Osim članova komiteta i bivših laureata, kandidate za Nobelovu nagradu za mir mogu predlagati i članovi vlade bilo koje države u svijetu i Međunarodnog suda pravde, profesori na katedrama za sociologiju, istoriju, filozofiju, pravo i političke nauke, kao i predsjednici pojedinih instituta.

Ime dobitnika ove godine će biti objavljeno 7. oktobra, a dodijela nagrade će tradicionalno biti održana 10. decembra, na godišnjicu smrti švedskog naučnika Alfreda Nobela.

Prošle godine Nobelovu nagradu za mir dobio je kineski disident i aktivist za ljudska prava Liu Xiaobo koji se nalazi na odsluženju dugogodišnje zatvorske kazne. Njegov izbor izazvao je najoštrije kritike Pekinga koji je optužio Nobelov komitet da odaje priznanje jednom kriminalcu.

Nobelova nagrada za mir, koja se sastoji od medalje i novčane nagrade od 10 miliona švedskih kruna (1,6 miliona dolara), dodjeljuje se od 1901. godine.