Svijet
0

Le Monde izabrao Juliana Assangea za "čovjeka godine"

FENA
Julian Assange
Julian Assange
Redakcija francuskog dnevnog lista Le Monde izabrala je Juliana Assangea, osnivača internetske stranice WikiLeaks specijalizirane za otkrivanje tajnih dokumenata, za "čovjeka godine" i posvetila mu naslovnicu dodatka sedmičnom časopisu koji izlazi u petak.

Le Monde je jedna od pet velikih zapadnih novina, uz The New York Times, The Guardian, El Pais i Der Spiegel, koja se pridružila WikiLeaksu u objavljivanju povjerljivih dokumenata američke diplomatije, prenio je AFP.

Julian Assange, koji je početkom decembra proveo devet dana u zatvoru, sada je u kućnom pritvoru u Engleskoj zbog švedskog zahtjeva za njegovo izručenje jer je optužen za seksualno napastovanje dviju žena.

Čitatelji Le Monda na internetskoj stranici također su izabrali Assangea za "čovjeka godine" sa 56,2 posto glasova, ispred kineskog nobelovca Liu Xiaoboa, koji je dobio 22,3 posto glasova i Amerikanca Marka Zuckerberga, osnivača Facebooka, koji je dobio 6,9 posto glasova.

Prošle sedmice Time je proglasio Marka Zuckerberga "čovjekom godine", dok su čitaoci ovog američkog časopisa izabrali Juliana Assangea.