{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zatražen nalog za hapšenje osnivača Wikileaksa

F
18.11.2010. u 13:26
0
3
Zatražen nalog za hapšenje osnivača Wikileaksa
0
Zatražen nalog za hapšenje osnivača Wikileaksa
Foto: AFP
Švedsko pravosuđe je saopćilo u četvrtak da je zbog silovanja i seksualnog napastovanja zatražilo nalog za hapšenje Juliana Assangea, osnivača internetske stranice WikiLeaks specijalizirane za objavljivanje povjerljivih dokumenata.
Tužilaštvo je zatražilo nalog od suda u Stockholmu, koji će se o tome očitovati u toku dana, prenio je AFP.

"Razlog za ovu odluku je što moramo saslušati" Juliana Assangea, objasnila je u saopćenju tužiteljica Marianne Ny.

Tužilaštvo navodi da ne može navesti pojedinosti "u kojim se domenima vodi istraga".

Za Assangeom se tragalo u augustu, a nakon nekoliko sati ovaj 39-godišnji australski građanin je oslobođen sumnje. Od 1. septembra je ponovo pod istragom za silovanje.

Ny osobno vodi istragu na osnovu prijava koje su 20. augusta podnijele policiji dvije žene u kojim optužuju Assangea, jedna za silovanje, a druga za seksualno napastovanje.

Osnivač WikiLeaksa je uvijek odbacivao ove optužbe smatrajući da se radi o "klevetničkoj kampanji" koju orkestrira Pentagon kako bi umrljao reputaciju njegove stranice koja je objavila stotine hiljada povjerljivih dokumenata o ratovima u Afganistanu i Iraku.

On je napustio Švedsku jer do sada nije bio izdat nalog za njegovo hapšenje i u četvrtak se nalazi u Velikoj Britaniji, kazao je jedan od njegovih saradnika.

Osnivač Wikileaksa je 4. novembra izjavio u Ženevi da namjerava u narednim mjesecima nastaviti s objavljivanjem povjerljivih dokumenata "o nekoliko zemalja, među kojim je i SAD", jer "zakon nema nikakvog smisla ako ga vlada ne poštuje".

Julian Assange, crna ovca Pentagona, mogao bi postati "osoba godine" američkog sedmičnika Time.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: