|

Zatražen nalog za hapšenje osnivača Wikileaksa

Zatražen nalog za hapšenje osnivača Wikileaksa
0
F
FENA
18.11.2010. u 13:26
3
komentara
0

dijeljenja
Zatražen nalog za hapšenje osnivača Wikileaksa Foto: AFP
Švedsko pravosuđe je saopćilo u četvrtak da je zbog silovanja i seksualnog napastovanja zatražilo nalog za hapšenje Juliana Assangea, osnivača internetske stranice WikiLeaks specijalizirane za objavljivanje povjerljivih dokumenata.
Tužilaštvo je zatražilo nalog od suda u Stockholmu, koji će se o tome očitovati u toku dana, prenio je AFP.

"Razlog za ovu odluku je što moramo saslušati" Juliana Assangea, objasnila je u saopćenju tužiteljica Marianne Ny.

Tužilaštvo navodi da ne može navesti pojedinosti "u kojim se domenima vodi istraga".

Za Assangeom se tragalo u augustu, a nakon nekoliko sati ovaj 39-godišnji australski građanin je oslobođen sumnje. Od 1. septembra je ponovo pod istragom za silovanje.

Ny osobno vodi istragu na osnovu prijava koje su 20. augusta podnijele policiji dvije žene u kojim optužuju Assangea, jedna za silovanje, a druga za seksualno napastovanje.

Osnivač WikiLeaksa je uvijek odbacivao ove optužbe smatrajući da se radi o "klevetničkoj kampanji" koju orkestrira Pentagon kako bi umrljao reputaciju njegove stranice koja je objavila stotine hiljada povjerljivih dokumenata o ratovima u Afganistanu i Iraku.

On je napustio Švedsku jer do sada nije bio izdat nalog za njegovo hapšenje i u četvrtak se nalazi u Velikoj Britaniji, kazao je jedan od njegovih saradnika.

Osnivač Wikileaksa je 4. novembra izjavio u Ženevi da namjerava u narednim mjesecima nastaviti s objavljivanjem povjerljivih dokumenata "o nekoliko zemalja, među kojim je i SAD", jer "zakon nema nikakvog smisla ako ga vlada ne poštuje".

Julian Assange, crna ovca Pentagona, mogao bi postati "osoba godine" američkog sedmičnika Time.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...