Švedska
0

Julian Assange nije osumnjičen za silovanje

SRNA
Julian Assange (Foto: Reuters)
Julian Assange (Foto: Reuters)
Švedsko tužilaštvo saopštilo je danas da osnivač veb sajta WikiLeaks Julian Assange nije osumnjičen za silovanje i da policija više ne traga za njim radi ispitivanja.

"Glavni tužilac Eva Fin donijela je odluku da Assange nije osumnjičen za silovanje", navodi se u saopštenju tužilaštva, koje je objavljeno na zvaničnoj web-stranici.

Policija više ne traga za Assangeom, navodi se u saopštenju i dodaje da Finova danas više neće izlaziti u javnost povodom ovoga.

Portparol tužilaštva Karin Rosander rekla je ranije da je Assange tražen zbog silovanja i uznemiravanja.

Assange, koji je Australijanac, saopštio je ranije danas preko mreže "Twitter" da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret i da policija nije pokušala da stupi u kontakt sa njim, dodajući da je interesantno pitanje zašto je baš u ovom trenutuku optužen.

WikiLeaks, koji sebe često opisuje kao "javni servis" za novinare i aktiviste koji se objavljivanjem povjerljivih informacija bori protiv korupcije, objavio je 25. jula više od 90.000 zaštićenih ili tajnih dokumenata u dosjeu pod nazivom "Afganistanski ratni dnevnik".

Ti dokumenti, osim detalja o 144 incidenta u kojima su međunarodne snage u Afganistanu ubile ili ranile civile, sadrži i podrobne podatke o drugom problematičnom aspektu rata, odnosno dvojnoj ulozi pakistanske obavještajne službe ISI u ratu u Avganistanu.
Pentagon traži od WikiLeaksa da ukloni sav povjerljivi materijal sa Interneta i vrati ga američkoj vladi.

Assange je prošle sedmice boravio u Švedskoj, gdje je razgovarao o svom radu i branio namjeru da objavi još povjerljivih dokumenata o ratu u Afganistanu.

Osnivač WikiLeaksa ima bliske veze sa tom nordijskom zemljom u kojoj se nalaze neki od servera WikiLeaksa, navela je britanska agencija.