Svijet
0

Wikileaks nakon šest sati ponovo dostupan

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Web-stranica "Wikileaks", koja od nedjelje objavljuje tajne telegrame američke diplomatije, danas je, nakon šestosatnog prekida, ponovo dostupna i to na švicarskom domenu (wikileaks.ch), objavljeno je putem "Twittera".

"Wikileaks" je premješten u Švicarsku", navela je grupa na svom "Twitter" profilu (Twitter (@wikileaks).

Američka firma EveryDNS (Every DNS.net), koja osigurava domenska imena web-stranicama, saopštila je danas da je ukinula domensko ime "wikileaks.org".

EveryDNS je saopštio da ne pruža više usluge stranici organizacije "Wikileaks" nakon što je on postao meta "višestrukih (cyber) napada" primjenom metode "distribuisano odbijanja usluga", prenijela je agencija AP.

Napadi su "ugrozili stabilnost" infrastrukture EveryDNS-a, to jest pružanje usluga za gotovo 500.000 drugih web-stranica, navodi se u saopštenju, koje se pojavilo nakon što je internet provajder "Amazon" otkazao gostoprimistvo "Wikileaksu".

Međutim, internetom cirkulišu alternativne adrese na kojima je ''Wikileaks'' dostupan nekoliko sati dnevno, tako da se ''Wikileaks'' smjestio na server OHV u Francuskoj, a alternativno se oglašava  i preko jednog manjeg, švedskog servera ''Bahnhof'', ali koji nije dovoljno jak za sve potrebe ''Wikileaksa''.

Nakon što je u četvrtak uvečer nestao sa interneta, "Wikileaks" je putem socijalne mreže "Twitter" zatražio finansijske donacije i saopštio da ga masovni cyber-napadi "čine jačim".
Stranica ''Wikileaks'' počela je sa objavljivanjem hiljada povjerljivih dokumenata američkih tajnih službi. Dokumenti razotkrivaju redovne kontakte State Departmenta i ambasada i američkih konzularnih predstavništva u skoro 270 država. Većina dokumenata je iz perioda od 2005. do 2010. godine.