Nastavljena hajka
0

Amazon uklonio WikiLeaks sa servera

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Pod pritiskom američkih federalnih zakonodavaca Amazon.com je u srijedu uklonio WikiLeaks sa svojih servera, tri dana nakon što su na stranici objavljeni povjerljivi dokumenti iz State Departmenta koji su izazvali brojne reakcije širom svijeta.

Odluka o uklanjanju WikiLeaksa donesena je kratko nakon što su Ministarstvo nacionalne sigurnosti i Komitet za vladina pitanja zatražili objašnjenje Amazona o vezama sa kontroverznom web-stranicom.

Podsjetimo da je WikiLeaks u nedjelju objavio hiljade povjerljivih vladinih dokumenata i osjetljivih diplomatskih razgovora koji su otkrili povjerljive američke stavove o stranim liderima. Administracija američkog predsjednika Baracka Obame žestoko je reagovala i formirala poseban komitet kako bi povećali sigurnost i ublažili štetu nastalu objavom dokumenata, piše "New York Times".

WikiLeaks je danas na Twitteru objavio da je "izbačen" sa servera.

"WikiLeaksovi serveri na Amazonu su zatvoreni. Naš novac će biti potrešen na zapošljavanje ljudi u Evropi", napisano je na njihovom Twitter profilu. Kasnije je napisano "ako je Amazonu toliko smeta prvi amandman, onda više ne bi trebali prodavati knjige".

Osnivač WikiLeaksa, nekadašnji hacker Julian Assange, nalazi se na crvenoj potjernici Interpola. Prema posljednjim informacijama Assange se nalazi u Velikoj Britaniji, a tamošnja policija navodno zna gdje se nalazi. Kako piše ugledni "Independent", 39-godišnji Australijanac obavijestio je britansku policiju o svom dolasku u oktobru.