|

"WikiLeaks neće moći preživjeti"

"WikiLeaks neće moći preživjeti"
0
S
SRNA
11.1.2011. u 11:52
9
komentara
0

dijeljenja
"WikiLeaks neće moći preživjeti" Julian Assange (Foto: Reuters)
Internet site WikiLeaks koji objavljuje američka tajna dokumenta, suočen sa finansijskim poteškoćama, neće moći da preživi, izjavio je za francuski "Radio-Evropa 1" njegov osnivač Julian Assange.
"Nećemo moći da preživimo ovako kako se odvijaju stvari. Novac od donatora s teškoćama stiže do nas zato što su svi računi blokirani. Procjenjujem da gubimo 500.000 eura nedjeljno", rekao je osnivač stranice koja objavljuje povjerljive američke dokumente.

Pritisci na WikiLeaks počeli su od početka objavljivanja tajnih depeša američke diplomatije.

WikiLeaks zavisi dosta od američkih internet i finansijskih kompanija - što se tiče prikupljanja sredstava.

Međutim, od kada je WikiLeaks nastavio sa objavljivanjem američkih povjerljivih dokumenata, posebno diplomatskih depeša, kompanije su odbile da mu dozvole da koristi njihov server, a finansijske kompanije ne dozvoljavaju više da se preko njih vrše uplate za ovaj site.

Također, sudski troškovi za postupak o navodnom silovanju koji se vodi protiv Asanža veoma su visoki.

Assange se nalazi u kućnom pritvoru u Londonu zbog optužbi o silovanju, i čeka odluku engleskog suda o zahtjevu Švedske za njegovo izručenje u tu zemlju, gdje ga traže zbog navodnog silovanja i seksualnog napastvovanja.

Sud u Londonu danas bi trebalo da odluči o datumu kada će početi ekstradicioni proces osnivaču WikiLeaksa.

S druge strane, Washington namjerava da sudi Assangeu zbog špijunaže nakon što je na WikiLeaksu objavljeno hiljade američkih diplomatskih depeša.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...