Svijet
0

Web-stranica WikiLeaks ponovo nedostupna

FENA
Foto: PA
Foto: PA
Internetska stranica WikiLeaks, koja je ove sedmice počela objavljivati 250.000 povjerljivih dokumenata State Departmenta, u noći sa četvrtka na petak ponovo je nedostupna nakon što joj je uskraćena usluga glavnog serverskog domaćina u SAD-u firme Amazon Web Services.

Amazon je 1. decembra otkazao serverske usluge WikiLeaksu, što je izazvalo kraću nedostupnost stranice, no nakon prebacivanja na servere u Švedskoj, ponovo je bila dostupna, izvijestili su američki mediji. WikiLeaks je na svom Twitter profilu objavio da je njegova "domena 'ubijena' s američke domene everydns.net nakon tvrdnje o masovnim napadima", objavili su američki elektronski mediji.

Pentagon je objavio u srijedu da može srušiti WikiLeaks ako to želi, ali da do tog trenutka to još nije odlučio. Postoje izvještaji da je i Rusija zainteresirana za zatvaranje WikiLeaksove stranice, navode internetski portali.

WikiLeaks je povjerljive diplomatske dokumente unaprijed dao na uvid redakcijama pet velikih svjetskih listova, koji od nedjelje izvještavaju o njima, a na samoj stranici su do petka objavljena 623 dokumenta. U srijedu je objavio diplomatske bilješke iz veleposlanstva SAD-a u Moskvi, koja su otkrila poražavajuće američke ocjene o stanju ruske demokracije i društva.

Objava novinskih izvještaja o tajnim dokumentima uzdrmala je Washington i nanijela bitnu štetu američkoj vanjskoj politici, po izjavama visokih dužnosnika administracije, no izgleda da se s nastavkom objave samih dokumenata na WikiLeaksu i otkrivanjem novih pojedinosti, ta šteta dodatno povećava i remeti odnose SAD-a s drugim zemljama.

Amazon je u četvrtak kao "netočna" odbacio izvještaje da je pod pritiskom vlade otkazao usluge WikiLeaksu, navodeći da je ta web-stranica narušila "više uvjeta" koje kompanija postavlja za davanje usluga. Amazon je u priopćenju objasnio da je skinuo WikiLeaks sa svojih servera zbog "ugrožavanja nevinih ljudi" sa svojom masovnom objavom tajnih dokumenata.

"Nije vjerodostojno da izvanredna količina od 250.000 povjerljivih dokumenata koje WikiLeaks objavljuje može biti pažljivo redigirana na način koji bi osigurao da se nevine ljude ne dovodi u opasnost", istakao je Amazon. Također je upozorio da organizacije za zaštitu ljudskih prava pišu WikiLeaksu i traže da ne objavi imena aktivista za ljudska prava, koje njihove vlade mogu progoniti.