{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Washington očekuje saradnju vlasti u Prištini u istrazi o trgovini ljudskim organima"

F
21.12.2010. u 10:23
0
1
"Washington očekuje saradnju vlasti u Prištini u istrazi o trgovini ljudskim organima"
0
"Washington očekuje saradnju vlasti u Prištini u istrazi o trgovini ljudskim organima"
Thomas Countryman
Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Thomas Countryman izjavio je kako očekuje da će vlada u Prištini i Tirani sarađivati sa svakom eventualnom istragom o trgovini ljudskim organima na Kosovu i umiješanosti kosovskog premijera Hashima Thacija.
Zamoljen da prokomentariše izvještaj, on je u intervjuu za Glas Amerike (VOA) rekao da oni "ovaj izvještaj shvataju veoma ozbiljno".

"EULEX je već istraživao ranije optužbe. Ako postoje novi dokazi u ovom izvještaju ili novi svjedoci, to se mora prenijeti EULEX-u i drugim kompetentnim vlastima radi istrage", rekao je Countryman.

"Očekujemo i pozdravili bismo saopćenja vlada u Prištini i Tirani da će sarađivati sa svakom eventualnom istragom", rekao je Countryman i dodao da su oni više puta naveli da ništa nije važnije od zasnivanja vladavine zakona širom jugoistočne Evrope.

"Nažalost i danas postoji previše organizovanog kriminala ne samo na Kosovu, južno i sjeverno od Kosova, već u svakoj zemlji regiona. Vlade zemalja regiona moraju efikasnije da sarađuju s lokalnim vlastima po ovom pitanju", kazao je Countryman.

Rekao je da u ovom konkretnom slučaju nije vidio Martyjev izvještaj i zato ne može da ga komentariše, ali "generalno čitava svrha ovakve istrage je da se uspostavi pojedinačna odgovornost za pojedinačne zločine, jer ne možemo imati kolektivnu odgovornost i reći da su svi Srbi ili svi Albanci ili Hrvati krivi za akcije nekolicine".

"Stoga podržavamo nove dokaze i očekujemo da sve države i pojedinci u regionu sarađuju s istragom", rekao je Countryman.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: