Thomas Countryman
0

"Dijalog Beograda i Prištine čim se formira vlada Kosova"

FENA
Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Thomas Countryman zadužen za političko-vojna pitanja u Evropi i Aziji izjavio je u utorak u Bruxellesu kako očekuje da predstojeći dijalog Beograda i Prištine počne uskoro, odnosno čim bude formirana vlada u Prištini.

Visoki zvaničnik State Departmenta rekao je i da Washington veoma ozbiljno shvata teške optužbe na račun visokih kosovskih zvaničnika koje je iznio izvjestilac Vijeća Evrope o trgovini organima na Kosovu Dick Marty, ali je napomenuo da se ne može "unaprijed donositi sud ni o čijoj krivici".

Kako je rekao u razgovoru s novinarima u Bruxellesu, cjelokupnu istragu o Martyjevim navodima treba da provede EULEX, a pozdravio je spremnost Prištine i Tirane da u njoj sarađuju.

Countryman je rekao i da se vlada Srbije "ozbiljno trudi" da pronađe i uhapsi bivšeg vojnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića, ali da je "teško predvidjeti kakav će uspjeh u tome imati".

Po njegovim riječima, usaglašavanje pristupa SAD-a i EU-a jugoistočnoj Evropi sada je važnije nego ikada, a Washington smatra da se demokratija u državama regiona može postići kroz njegove evropske integracije.

"Evropske integracije su imale snažan pozitivan uticaj na društveni i ekonomski razvoj u srednjoj i istočnoj Evropi i vjerujemo da će isti slučaj biti i s jugoistočnom Evropom", dodao je on.

Visoki zvaničnik State Departmenta, koji je u utorak u Bruxellesu s evropskim zvaničnicima razgovarao o situaciji u jugoistočnoj Evropi, u srijedu će otputovati u Prištinu, a posjetiće i Tiranu i Skoplje.