Regija
0

Srbija od UN-a traži istragu o trgovini organima na Kosovu

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Srbija je u srijedu pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da odobri međunarodnu kaznenu istragu zbog optužbi da su pobunjenici na Kosovu, uključujući i kosovskog premijera Hashima Thacija, trgovali s ljudskim organima prije, tokom i nakon rata za nezavisnost Kosova 1999. godine.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu da će preliminarna istraga koje provodi misija Evropske unije na Kosovu (EULEX) biti "ključna", ali da ona neće biti dovoljna, jer se pojavljuju tvrdnje koje idu izvan Kosova do zemalja u Evropi, Aziji i Africi.

Jeremić je pozvao Vijeće sigurnosti da se uspostavi neovisno istražno tijelo koje bi bilo nadležno za kosovsku istragu.

Zamjenica kosovskog ministra vanjskih poslova Vlora Citaku u svom je istupu na sjednici Vijeća naglasila da vlada Kosova odlučno odbacuje sve tvrdnje i optužbe iz izvješća o trgovini ljudskim organima, koje se iznose bez dokaza. Ona je dodala da se zauzima za što skoriji početak istrage nepristrane i nezavisne međunarodne komisije.

Jeremić je također kritikovao spor proces povratka Srba na Kosovo te izrazio zabrinutost zbog pokušaja Prištine da nametnu svoju vlast na sjeveru Kosova, naseljenom uglavnom Srbima.

Voditelj misije UNMIK-a Lamberto Zannier ocijenio je da su protekla tri mjeseca na Kosovu obilježili nestabilnost i neizvjesnost, te istaknuo da su lokalni i međunarodni promatrači ukazali na brojne nepravilnosti i manipulisanje glasovima na nedavnim parlamentarnim izborima.

Za izvještaj posebnog izvjestitelja Vijeća Evrope Dicka Martija o organizovanom kriminalu, uključujući trgovinu ljudskim organima na Kosovu, Zannier je rekao da ga treba shvatiti ozbiljno te da je provedba istrage u interesu svih. Ključnim je ocijenio zaštitu svjedoka u istrazi, te naglasio da će UNMIK u cijelosti podržati istragu koju provodi misija EULEX-a.