Obama poručuje
0

"Washington neće ratovati protiv islama"

SRNA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama rekao je danas na devetu godišnjicu od terorističkih napada na SAD da Washington nikad neće biti u ratu protiv islama.

"Kao Amerikanci mi nikad nećemo biti u ratu protiv islama", rekao je Obama u Pentagonu tokom ceremonije organizovana u znak sjećanja na 184 žrtve napada 11. septembra kada se jedan oteti avion srušio na zgradu Ministarstva odbrane.

Obama kaže da tog 11. septembra napad nije izvršila religija, već Al-Qaeda, "tužna grupa ljudi koja je izobličila religiju".

Ekstremisti koji su naredili i sproveli napade na Svjetski trgovački centar u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu "vjerovatno sada žele da nas podijele, ali to nećemo dozvoliti, nećemo podleći njihovoj mržnji i predrasudama", rekao je Obama.

Predsjednik SAD istakao je da počinioci ovog zločina nisu samo napali Ameriku već "samu ideju Amerike".

Pastor sa Floride Terry Jones ranije je najavio da će zapaliti Kur`an, ali je kasnije odustao od tog plana.

"Neću to učiniti nikada", rekao je Jones televizijskoj mreži NBC nakon globalnih osuda i apela Obame i drugih američkih zvaničnika da bi takav čini mogao izazvati žestoke osvete prema američkim vojnicima.

Ipak, tenzije su i dalje velike u vezi sa gradnjom džamije i islamskog kulturnog centra u New Yorku, nedaleko od mjesta napada 11. septembra.

Ovaj islamski centar, za koji predlagači kažu da će uključivati sobe za molitvu i za muslimane, Jevreje i kršćane prvobitno je predložio njujorški imam Feisal Abdul Rauf kao pokušaj pomirenja nakon napada 11. septembra.

Protivnici optužuju imama da želi time da ukaže čast radikalnim islamskim ekstremistima odgovornim za napade.

Minutom šutnje i oglašavanjem zvona, u New Yorku je obilježena deveta godišnjica napada na "tornjeve blizance" Svjetskog trgovačkog centra, 11. septembra 2001. godine, a širom SAD se održava niz komemorativnih manifestacija.

Širom New Yorka oglasila su se i zvona u znak sjećanja na poginule, a njihovi srodnici pročitaće imena žrtava, prenosi agencija AP.

Supruge sadašnjeg i bivšeg predsjednika Michelle Obama i Laura Bush, prisustvovaće manifestaciji u Pennsylvaniji, gdje se jedan avion srušio dok su putnici i posada pokušavali da preuzmu kontrolu nad letjelicom od otmičara.

Obilježavanje godišnjice napada u Njujorku odvija se u vrijeme polemika oko najave izgradnje džamije na donjem Menhetnu, a predsjednik SAD Barack Obama je pozvao građane na vjersku toleranciju i rekao da je vlada odlučna da uhvati organizatore napada, da su to teroristi Al-Qaedae, a ne pripadnici muslimanske vjere.

Četiri američka aviona oteta su 11. septembra 2001. godine. Dva su udarila u Svjetski trgovački centar na Manhattanu u New Yorku, po jedan u svaki toranj u 17 minuta razlike, nakon čega su se oba tornja srušila.

Treći avion je udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva odbrane SAD u Washingtonu. Četvrti avion se srušio u ruralnom dijelu Pensilvanije 130 kilometara istočno od Pittsburga nakon što su putnici pružili otpor otmičarima.

Žrtve se broje u hiljadama: 265 osoba u četiri aviona, 2.595 uključujući i 343 vatrogasca, 23 njujorška policajca i 37 lučkih policajaca u Svjetskom trgovačkom centru i 125 civila i vojnog osoblja u Pentagonu.