Svijet
0

SAD obilježavaju devetu godišnjicu napada 11. 9.

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sjedinjene Američke Države danas obilježavaju devetu godišnjicu terorističkih napada Al-Qaide na New York i Washington, u kojima je 11. septembra 2001. ubijeno gotovo 3.000 ljudi.

U spomen na žrtve napada širom SAD-a održat će se niz komemorativnih skupova, uz sudjelovanje najviših državnih dužnosnika, a predsjednik Barack Obama proglasio je 11. septembar Nacionalnim danom sjećanja i služenja zajednici, pa su građani pozvani da se uključe u brojne volonterske aktivnosti.

Koordinirane napade izvelo je 20 pripadnika Al-Qaide, sa četiri oteta putnička aviona na transkontinentalnim letovima s istočne na zapadnu obalu SAD-a. Prva dva aviona zabila su se u tornjeve blizance Svjetskoga trgovinskog centra (WTC) u New Yorku.

Strahovite eksplozije i požari izazvani avionskim gorivom poremetili su statiku divovskih zgrada visokih 110 spratova, i one su se srušile noseći u smrt više od 2.700 zaposlenih i pripadnika spasilačkih službi.

Treći avion udario je zgradu Pentagona, američkog ministarstva odbrane u predgrađu Washingtona, uz 184 žrtve. Četvrti avion, za koji se vjeruje da je bio usmjeren na Bijelu kuću ili Kongres, srušio se u polje u Shanksvilleu, u Pensilvaniji, nakon napada putnika na otmičare.

Predsjednik Obama obilježit će godišnjicu na memorijalnoj službi u Pentagonu, gdje je 2008. žrtvama podignut spomenik, dok će potpredsjednik Joe Biden sudjelovati na komemoraciji u New Yorku na mjestu srušenih tornjeva WTC-a. Na tom je mjestu danas veliko gradilište spomen-muzeja i spomenika žrtvama napada.

Prva dama Michelle Obama i bivša prva dama Laura Bush govorit će na skupu u Shanksvilleu, gdje je nacionalni spomenik u izgradnji.

Ovogodišnju godišnjicu terorističke kataklizme iz 2001, koja je obilježila početak 21. stoljeća za Ameriku i svijet, te uvukla SAD u ratove u Afganistanu i Iraku, obilježavaju kontroverze oko planova izgradnje islamskog kulturnog centra i džamije u blizini "Ground Zeroa" te oko plana pastora Terryja Jonesa s Floride, koji je za subotu najavio, pa suspendovao, spaljivanje Kur'ana.

Vladina organizacija za volontiranje u zajednici "United We Serve" dala je građanima više preporuka za subotu - od organiziranja vožnje učenika do biblioteka, osnivanja ekipa za dnevne šetnje, prikupljanja nošene odjeće i obuće za pomoć siromašnima, sakupljanja viškova svježih namirnica s farmi, vrtova, trgovina i restorana, te priprema zajednice za prirodne katastrofe.