Povodom 11. septembra
0

Obama pozvao na izbjegavanje "podjele" i "ogorčenosti"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama pozvao je u subotu svoje sunarodnjake da izbjegavaju "podijeljenost" i ogorčenje" povodom 9. godišnjice terorističkih napada izvedenih 11. septembra.

Obama je prije odlaska na obilježavanje sjećanja na žrtve napada na Pentagon, u južnom predgrađu Washingtona, naglasio da "svake godine u ovo doba obnavljamo rješenost da se borimo protiv onih koji su počinili barbarske terorističe akcije".

Predsjednik je u svom sedmičnom govoru kazao da je godišnjica napada u kojim je bilo 3.000 mrtvih "težak trenutak za zemlju".

"Često u takvim trenucima neki pokušavaju da nas navedu na ogorčenost, da nas dijele na osnovu naših razlika i da nas navedu da ne vidimo šta nam je zajedničko", izjavio je predsjednik na završetku sedmice, u kojoj je jedan ekstremni pastor na Floridi zaprijetio da će spaliti primjerke Kur'ana.

"Na ovaj dan, podsjećamo se da kada dajemo najbolje od sebe, nećemo popustiti pred iskušenjem. Solidarni smo jedni s drugima i borimo se jedni za druge", kazao je Obama.