Sjećanje na 3.000 poginulih
0

Širom SAD-a obilježava se godišnjica terorističkih napada

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Minutom šutnje i oglašavanjem zvona, u New Yorku je danas obilježena deveta godišnjica napada na "kule bliznakinje" Svjetskog trgovinskog centra, 11. septembra 2001. godine, u kojima je poginulo oko 3.000 ljudi, a širom SAD-a se održava niz komemorativnih manifestacija.

Širom New Yorka oglasila su se i zvona u znak sjećanja na poginule, a njihovi srodnici pročitat će imena žrtava, prenosi AP.

Očekuje se da će predsjednik Barak Obama i američki ministar odbrane Robert Gejts prisustvovati ceremoniji u Pentagonu, jednoj od meta napada prije devet godina.

Supruge sadašnjeg i bivšeg predsjednika, Mišel Obama i Lora Buš, prisustvovat će manifestaciji u Pensilvaniji, gdje se jedan avion srušio dok su putnici i posada pokušavali da preuzmu kontrolu nad letjelicom od otmičara.

Obilježavanje godišnjice napada u New Yorku odvija se u vrijeme polemika o najavi izgradnje džamije na donjem Menhetnu, a predsjednik SAD-a Barak Obama je pozvao građane na vjersku toleranciju i rekao da je vlada odlučna da uhvati organizatore napada, da su to teroristi Al-Kaide, a ne pripadnici islamske vjere.