Svijet
0

Washington ne odustaje od sankcija Iranu

SRNA
SAD su u ponedjeljak navečer objavile da neće odustati od zalaganja za usvajanje novog paketa sankcija protiv Irana, iako je ta zemlja pristala da svoj osiromašeni uranij u inostranstvu zamijeni za gotovo nuklearno gorivo.

Iran je pristao da pošalje 1.200 kilograma osiromašenog uranija u Tursku i u zamjenu dobije atomsko gorivo za svoj istraživački reaktor. Sporazum su u Teheranu potpisali šefovi diplomatija Irana, Turske i Brazila.

Bijela kuća je objavila da neće obustaviti ili usporiti zalaganja za pooštravanje sankcija protiv Islamske Republike, zbog sumnji da Teheran u tajnosti pokušava da napravi atomsku bombu.

"To neće uticati na izmjenu koraka koje preduzimamo da bi Iran bio primoran da poštuje obaveze, uključujući sankcije", izjavio je portparol Bijele kuće Robert Gibs.

Gibs je dodao da bi Iran ostvario "određeni napredak" ukoliko bi ispoštovao odredbe danas potpisanog sporazuma, ali da ostaje problem opšteg nepovjerenja u nuklearni program te zemlje.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton ocijenila je da današnji potez vlasti u Teheranu predstavlja djelimično ispunjavanje uslova koje je postavila Međunarodna agencija za atomsku energiju. 

    	Njen portparol je dodao da razmjena atomskog materijala u Turskoj ne rješava problem obogaćivanja uranijuma u iranskim postrojenjima.
    	Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pozdravio je tokom posjete Kijevu potpisivanje sporazuma u Teheranu kao rezultat  "politike diplomatskog rješavanja iranskog problema", ali je naglasio da su potrebni dodatni razgovori.

    	Iran odbacuje optužbe zapadnih zemalja i insistira da njegov nuklearni program ima mirnodopske ciljeve, prvenstveno proizvodnju električne energije.