Svijet
0

Rusija savjetuje Iranu da prekine političku demagogiju

FENA
Sergej Prihodko
Sergej Prihodko
Glavni savjetnik Kremlja za vanjsku politiku Sergej Prihodko poručio je u srijedu iranskom predsjedniku Mahmoudu Ahmadinejadu, koji je kritizirao Rusiju zbog toga što podržava uvođenje novih sankcija Iranu, da prestane s "političkom demagogijom".

Ahmadinejad je ranije u srijedu izjavio da je podrška Rusije uvođenju sankcija Ujedinjenih naroda njegovoj zemlji neprihvatljiva i apelirao na ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva da preispita svoj stav.

"Naš susjed Rusija ne bi trebale u ovim osjetljivim vremenima podržavati one koji su protiv nas i pokazuju neprijateljstvo prema nama već 30 godina. To je za Irance neprihvatljivo i nadam se da će ona to ispraviti", poručio je Ahmadinejad u govoru emitiranom na iranskoj televiziji.

Prihodko je kazao da Rusija nije na strani SAD-a ni na strani Irana i da je politika njene vlade zasnovana isključivo na njenim nacionalnim interesima.

"Ruska Federacija se rukovodi isključivo svojim vlastitim dugoročnim interesima. Naš stav je proruski i odražava interese svih naroda velike Rusije i zato ne može biti ni proamerički ni proiranski", izjavio je on. Objasnio je da Rusija ne može prihvatiti nedosljednost i netransparentnost u rješavanju važnih svjetskih pitanja.

"Bilo kakva nepredvidljivost, politički ekstremizam, netransparentnost ili nedosljednost u donošenju odluka koje utječu na čitav svijet za nas su neprihvatljivi. Bilo bi dobro da se oni koji sada govore u ime mudroga iranskog naroda sjete toga", poručio je Prihodko.

Ahmadinejad je u srijedu rekao i da dogovor koji je Iran postigao s Brazilom i Turskom o slanju svojih zaliha slabo obogaćenog urana u inozemstvo na daljnju preradu i pretvaranje u gorivo za nuklearni reaktor u Teheranu predstavlja "odličnu priliku" koju bi američki predsjednik Barack Obama trebalo da iskoristi.

Iran je s Brazilom i Turskom prije 10 dana postigao dogovor o slanju 1.200 kilograma slabo obogaćenog urana u inozemstvo, u zamjenu za uranske šipke neophodne za rad teheranskog reaktora u kome se proizvode izotopi za liječenje raka.

Iran je prije nekoliko dana predao Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) pismo u kome su iznijeti detalji sporazuma koji je ta država sklopila s Brazilom i Turskom.

Sjedinjene Države su, međutim, prošle sedmice Vijeću sigurnosti UN-a predale nacrt rezolucije kojom se pooštravaju sankcije Iranu zbog odbijanja te države da obustavi obogaćivanje urana.

Turska, Brazil i Iran pozvali su, u međuvremenu, na prekid razgovora o jačanju sankcija Iranu zbog postignutog dogovora, koji su zapadni kritičari odbacili kao taktiku kojom iranske vlasti pokušavaju izbjeći ili odgoditi uvođenje novih sankcija.

Zapad smatra da je cilj iranskog nuklearnog programa proizvodnja atomskog oružja, dok Teheran tvrdi da je njegova svrha isključivo proizvodnja električne energije.