Ali Laridžani
0

"Iran odustaje od dogovora ako uslijede sankcije"

FENA
Ali Laridžani (Foto: AP)
Ali Laridžani (Foto: AP)
Iran će odustati od dogovora s Brazilom i Turskom o prebacivanju dijela svog obogaćenog urana u inostranstvo ako Sjedinjene Američke Države nametnu nove sankcije Islamskoj Republici, izjavio je danas predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani.

"Ako Amerikanci traže avanturu, bilo u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija ili (američkom) Kongresu, svi napori Turske i Brazila bit će uzaludni i ovaj put napušten", rekao je Laridžani.

On je istakao da bi u slučaju sankcija "parlament donio drugačiju odluku" kada je riječ o saradnji Irana s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), prenio je Reuters.

Iran je prošle sedmice postigao dogovor s Brazilom i Turskom o slanju 1.200 kilograma nisko obogaćenog urana u inostranstvo u zamjenu za uranske šipke neophodne za rad reaktora u Teheranu u kome se proizvode izotopi koji se koriste u terapiji raka.

Turska, Brazil i Iran su pozvali na prekid razgovora o pooštravanju sankcija Islamskoj republici zbog postignutog dogovora, koji su zapadni kritičari odbacili kao taktiku kako bi vlasti te države izbjegle ili odgodile sankcije. Razlog tome je što bi količina nisko obogaćenog urana, koga bi se Iran odrekao, ista ona koju je IAEA predlagala u oktobru, ostavila Iran s dovoljnom količinom urana za proizvodnju jedne atomske bombe.

Sjedinjene Američke Države predale su u utorak Vijeću sigurnosti UN-a nacrt rezolucije kojom se pooštravaju sankcije Iranu zbog odbijanja te države da obustavi obogaćivanje urana.

Zapad smatra da je cilj iranskog nuklearnog programa proizvodnja atomskog oružja, dok Teheran tvrdi da je njegova svrha isključivo proizvodnja električne energije i odbija da obustavi obogaćivanje urana.